Cikk keresés:    

Pénteken a női birkózók is harcba szállnak a kvótákért

2021. 03. 15., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Március 19-én, pénteken a szabadfogású férfiakkal vegyesen a női birkózók is szőnyegre lépnek a budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen. Magyarország Sastin Marianna révén már büszkélkedhet egy tokiói repülőjeggyel, amit még a kazahsztáni vb-ötödik helyezésével érdemelt ki világbajnok birkózónk. Budapesten négy magyar versenyzőért szoríthatunk.

A női verseny hivatalos programja:

Március 19. (péntek)
11.00 – 14.00 Selejtező mérkőzések
18.00 – 20.00 Elődöntő kvótamérkőzések (Tokió 2020)

Március 20. (szombat)
11.00 – 15.30 Vigaszági mérkőzések
16.00 – 17.45 Helyosztó rangsormérkőzések

50 kg

Nincs magyar induló!


A bolgár Miglena Szeliska és a lengyel Iwona Matkowska személyében két Európa-bajnok is leadta a nevezését a budapesti kvalifikációra, ráadásul utóbbi vb-ezüstérmesnek is mondhatja magát. Ők ketten, valamint a világ- és kétszeres Eb-bronzérmes török Evin Demirhan abszolút a súlycsoport esélyesei.

Az UWW-nek leadott további nevezések:
Natalija Varakina (fehérorosz)
Taru Vainionpaeae (finn)
Julie Sabatie (francia)
Lisa Ersel (német)
Emma Malmgren (svéd)

53 kg

Szekér Szimonetta

Az előnevezések alapján több olyan versenyző is rajthoz áll az 53 kilogrammosok között, akik közül bárki olimpiai kvótát zsebelhet majd be. A legnagyobb nagyágyúk közé tartozik a kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok fehérorosz Vanesza Kaladzsinszkaja, valamint az olimpiai bronzérmes, világ- és négyszeres Európa-bajnok, kétszeres Európai Játékok-győztes svéd Sofia Mattsson is. Mellettük ott lesz még várhatóan az orosz színeket képviselő kétszeres Európa-bajnok Sztalvira Orsus is, illetve a vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes holland Jessica Blaszka, az Európai Játékok-bronzérmes német Nina Hemmer és az Eb-harmadik román Andreea Ana is.

Az UWW-nek leadott további nevezések:
Lejla Gurbanova (azeri)
Szezen Belberova (bolgár)
Marina Rueda Flores (spanyol)
Zeynep Yetgil (török)
Marija Vinnik (ukrán)

57 kg

Barka Emese

Az 57 kilogrammos mezőny se lesz piskóta, hiszen Barka Emese mellett a norvég Grace Bullen révén lesz még egy Európa-bajnok a súlycsoportban. A nevezések alapján szerencsét próbál a magyar fővárosban a vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes bolgár Evelina Nikolova, az Eb-ezüstérmes ukrán Alina Hrusina Akobija, a kétszeres Eb-bronzérmes, Európai Játékok-bronzérmes azeri Aljona Kolesznik, a háromszoros Eb-bronzérmes török Bediha Gün, valamint a szintén Eb-harmadik német Laura Mertens és a svéd Sara Lindborg is.

Az UWW-nek leadott további nevezések:
Graciela Sanchez Diaz (spanyol)

Aurora Russo (olasz)
Kateryna Zhídachevka (román)
Veronika Csumikova (orosz)

62 kg

Nincs magyar induló, miután Sastin Marianna 2019-ben szerzett vb-ötödik helyezése olimpiai kvótát jelentett Magyarországnak.


A kvalifikációs verseny egyik legerősebb súlycsoportjának ígérkezik a 62 kilogrammos kategória. Szőnyegre lép ugyanis az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok fehérorosz Marija Mamasuk, a négyszeres Eb-győztes, Európai Játékok-győztes, vb-harmadik lett Anastasija Grigorjeva, az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes orosz Ljubov Ovcsarova, a szintén Eb-győztes és vb-második török Elif Yesilirmak, a vb-ezüstérmes, Eb-bronzérmes ukrán Irina Kolijadenko, az Eb-ezüstérmes moldovai Mariana Cherdivara Esanu és a romániai Incze Kriszta, a négyszeres Eb-harmadik azeri Tetjana Omelcsenko is.
 
Az UWW-nek leadott további nevezések:
Luisa Niemesch (német)
Lydia Perez Tourino (spanyol)
Ameline Douarre (francia)
Sara Da Col (olasz)
Katarzyna Madrowska (lengyel)

68 kg

Szabados Noémi


A 68 kilogrammosok között is lesznek neves versenyzők. Ott lesz a mérlegelésnél minden bizonnyal az Európa-bajnok, vb-bronzérmes azeri Elisz Manolova, az ugyancsak Eb-győztes orosz Hanum Velijeva, a világ- és Eb-ezüstérmes francia Koumba Larroque, a világ- és Eb-bronzérmes török Buse Tosun, valamint a háromszoros Eb-második izraeli Ilana Kratis, a szintén Eb-ezüstérmes olasz Caneva Dalma és cseh Adela Hanzlickova, az Eb-bronzérmes litván Danute Domikaityte és a román Alexandra Anghel is.

Az UWW-nek leadott további nevezések:
Agnieszka Wieszczek Kordus (lengyel)
Hanna Szadcsanka (fehérorosz)
Juliana Janeva (bolgár)
Irina Ringaci (moldovai)

76 kg

Németh Zsanett


A nők legnagyobb kategóriájának két sztárja is elutazik Magyarországra, így rajthoz áll az olimpiai bajnok, olimpiai ezüstérmes, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok orosz Natalija Vorobjeva, a világ- és négyszeres Európa-bajnok török Yasemin Adar is. Rajtuk kívül igencsak jó eséllyel pályázik a kvótára a kétszeres Európai Játékok-győztes, vb-második fehérorosz Vaszilisza Marzalijuk is, illetve szerencsét próbál többek között a vb-harmadik, Eb-második osztrák Martina Kuenz és az Eb-bronzérmes norvég Iselin Solheim is.

Az UWW-nek leadott további nevezések:
Gozal Zutova (azeri)
Marija Orijaskova (bolgár)
Pauline Lecarpentier (francia)
Georgina Nelthorpe (brit)
Aikaterini Piciava (görög)
Eleni Pjollaj (olasz)
Kamile Gaucaite (litván)
Natalia Strzalka (lengyel)
Catalina Axente (román)
Alla Belinszka (ukrán)