Cikk keresés:    

Visszavonuló világklasszisok

2022. 01. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) honlapja első újévi cikkében a 2021-ben pályafutásukat befejező klasszisokkal foglalkozik, köztük a visszavonulását hivatalosan még nem bejelentő olimpiai, világ- és Európa-bajnok kötöttfogású kiválóságunkkal, Lőrincz Tamással.

Az UWW leírja, hogy Lőrincz a 2012-es londoni játékokon nyert ezüstérme után 2021-ben, a negyedik olimpiáján, Tokióban többek között a kirgiz Anzsol Mahmudov legyőzésével felért a csúcsra, a 77 kilogrammosok között. 

A honlap arra is kitér, hogy Lőrincz Tamás pályafutása nagyon stabillá vált a 2016-os Rio de Janieró-i olimpián elért 16. helyezését követően: azóta – a tokiói sikere mellett – egy világbajnoki arany- és két ezüstérmet, valamint egy Európa-bajnoki arany- és két bronzérmet nyert – nem mellesleg 2019-ben, a minszki Európai Játékokon a dobogó harmadik fokára állt fel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy habár Lőrincz valószínűleg hamarosan tényleg felhagy az élsporttal, ő hivatalosan ezt még nem jelentette be.

Az UWW szerint a 2014-ben világbajnoki címet ünneplő Aline Rotter-Focken visszavonul. Ő az elmúlt hét évben – noha végig a nemzetközi élmezőnyhöz tartozott – egyszer sem bizonyult a legjobbnak. Egészen a tokiói játékokig, amelyen a 76 kilogrammosok között a döntőben felülmúlta az egyik legnagyobb esélyesnek tartott hatszoros vb-aranyérmes amerikait, Adeline Grayt. Rotter-Focken sikerével Németország valaha volt első női birkózó érmét szerezte az olimpiák történetében.

Nem ő az egyetlen német klasszis, aki úgy döntött, felhagy a sporttal: Frank Stäbler is szögre akasztotta a birkózócipőjét. Pontosabban: levette, és otthagyta a tokiói olimpia szőnyegén, miután megszerezte a bronzérmet a 67 kilogrammosok mezőnyében. Stäbler három világbajnoki és egy Európa-bajnoki címet követően arra jutott, hosszú idő után ismét bevállalja, hogy 72 kiló helyett 67-ben indul. 2019-ben, a nur-szultani vb-n harmadik hellyel megszerezte a kvótát, s Tokióban szintén a dobogó harmadik fokára állhatott. Stäbler volt az, aki a 2018-as budapesti vb döntőjében legyőzte Korpási Bálintot. Hozzá hasonlóan a magyar is lefogyott 67 kilóra, s kvalifikálta magát Japánba, de neki nem sikerült az éremszerzés.

Az UWW honlapján megjelent cikkből kiderül, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes (és Eb-n második) kötöttfogású török, Cenk Ildem (97 kg), a vb-második, háromszoros Ázsia-bajnok szabadfogású kazah, Daulet Nyijazsbekov (65 kg), valamint az olimpiai és világbajnoki harmadik, vb-második, ötszörös Ázsia-bajnok kötöttfogású üzbég, Elmurat Taszmuradov (60 kg) sem folytatja sportolóként a karrierjét.