Cikk keresés:    

Van, mire büszkének lenni – fantasztikus U17-es Eb-t zártunk

2022. 06. 24., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

U17-es válogatottunk remekelt a vasárnap Bukarestben véget ért korosztályos Európa-bajnokságon: a fiatalok összesen két-két arany- és bronz-, valamint négy ezüstéremmel zárták a versenyt. Az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás csapatvezetőként vett részt az eseményen, vele beszélgettünk arról, hogyan értékeli történteket.

A legeredményesebb fogásnem a kötöttfogás volt, amelyben a magyarok Darabos László (110 kg, BHSE) aranyérmével, László Mózes (45 kg, ESMTK-KIMBA) második és Fige Levente (48 kg, Csepel TC-KIMBA), valamint Lévai Levente (65 kg, BHSE) harmadik helyével a hatodik pozícióban zárták a csapatrangsort

  • „Előzetesen két érmet és egy meglepetés helyezést vártam a csapattól, ezt túlteljesítették a srácok. De ahogyan az lenni szokott, evés közben jön meg az étvágy. Kis szívfájdalom, hogy maradt a csapatban még remeklés, például Kovács Olivér súlycsoportjában (80 kg), amelyben a mi fiunk korábban már legyőzte a Bukarestben arany- és bronzérmes versenyzőt is. De például Lévai Levi is verte már meg a most Eb-győztes görögöt – márciusban, Dorogon, a Fekete Gyémánt-kupán. Biztos vagyok abban, többre képes a harmadik helynél, és ki tudja, lehet, hogy ezt már a július végi, római U17-es világbajnokságon be is bizonyítja. Darabos Laci hihetetlenül sokat fejlődött az elmúlt időszakban, rengeteget változott a munkához való hozzáállása, és erősödött is. Ő itthon már a felnőttekkel is készül, és keményen oda tudja tenni magát, nagy reménysége a magyar birkózásnak. Fige Levente bronzérmének külön örültem, nehéz sorsolása volt, és remek birkózókat győzött le” – véli a csapatvezető, Lőrincz Tamás, aki nem mellesleg a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai igazgatójaként is tevékenykedik.

A lányok között aranyérmet nyert László Mózes testvére, László Nikolett (46 kg, ESMTK-KIMBA), Terék Gerda (57 kg, BHSE-KIMBA) pedig második lett.

  • „Nagyon jól birkóztak, Gerda több bravúrt is elért, hatalmas meccsei voltak, és igazán jó embereket vert meg. A döntő különösen nehéz mérkőzésnek bizonyult, de U17-es Európa-bajnoki ezüstéremmel hazatérni nem szégyen, sőt! Niki teljesen stabil volt, lehengerlően, három tusgyőzelemmel menetelt egészen a döntőig. Ott extra teljesítményt kellett nyújtania, és az is kiderült, hogy nemcsak tehetséges sportoló, hanem okos és taktikus is – érett birkózással, egyetlen felesleges mozdulat nélkül nyert, abszolút megérdemelten.”

Nem kérdés, a szabadfogásúak is fantasztikusan teljesítettek. Ebben a korosztályban és fogásnemben legutóbb 1986-ban, Bursában született magyar aranyérem, akkor Garamvölgyi Gábor és Mucsi Zoltán állt fel a dobogó legfelső fokára. Most Zsivnovszky Péter (80 kg, Sziget SC-KIMBA) és Arszunkajev Musza (92 kg, Vasas) is nagyon közel állt ahhoz, hogy elérje ezt a bravúrt, de végül mindketten ezüstérmet nyertek. Persze már önmagában ez is kiváló eredmény, főleg ha azt nézzük, hogy legutóbb nyolc évvel ezelőtt volt második helyezettünk U17-es Eb-n, akkor a 2020-ban elhunyt Tóth Bendegúz szerzett ezüstérmet.

  • „Egyiküknek sem volt egyszerű a sorsolása. Szabadfogásban nagyon kemény azeri csapat indult, tíz sportolójukból hat aranyat nyert, és összesen kilencen álltak dobogóra. Peti és Musza egyaránt azeri versenyzőt győzött le, ez már önmagában sokat elmond. Előbbi esetében tudtuk, hogy nehéz lesz a döntő, erős a moldovai srác, Peti ennek ellenére kiválóan helyt állt, és az utolsó másodpercben majdnem megfordította a meccset. Musza irányított a török elleni fináléban, de a riválisa az utolsó pillanatokban a maga javára fordította az akciókat. 

Lőrincz Tamás Zsivnovszky Péterről és László Mózesről külön szót is ejtett.

  • „Nemcsak azért különleges ez csapat, mert sikeres Eb-t zárt, hanem Peti és Mózes miatt is. Utóbbinak pályafutása során tizennyolcszor (!) műtötték a lábát, és most kadetkorú… Mennyi akaraterő kell ahhoz, hogy mindennek ellenére kitartson a sport mellett?! És ő nemcsak kitartott, hanem Eb-ezüstérmet nyert a korosztályában! Peti a tavalyi Európa-bajnokságot a kórházból nézte, onnan szurkolt a társainak, mivel nyirokrákkal küzdött, és kemoterápiás kezelést kapott. Most itt állt a dobogón! Mindezt figyelembe véve még értékesebb az ő eredményük, példaértékű az, amit letettek az asztalra. Nagyon büszke vagyok rájuk. De a többiekre is. Mindenkire igaz, hogy a szívét-lelkét kitette a szőnyegre. Nagy örömmel figyeltem, hogy az összes fiatal úgy küzdött, ahogyan illik a címeres mezben. Nagyon jó ez a generáció, gratuláció illeti meg a fiatalokat!”

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

A magyar csapat eredményei

Kötöttfogás
45 kg:
 2. László Mózes (ESMTK-KIMBA)

48 kg: 3. Fige Levente (Csepel TC-KIMBA)
51 kg: 5. Tótok Péter (Vasas SC-KIMBA)
55 kg: 19. Gáspár Bálint (Bócsai BLSE-KIMBA)
60 kg: 15. Zóni Dániel (Dorogi AC-KIMBA)
65 kg: 3. Lévai Levente (BHSE)
71 kg: 8. Czuczor Dominik (BHSE)
80 kg: 9. Kovács Olivér (ESMTK-KIMBA)
92 kg: 11. Cseh Balázs (Szentes-KIMBA)
110 kg: 1. Darabos László (BHSE)

Szabadfogás
48 kg: 9. Majer Barnabás (Csepeli BC)
51 kg: 8. Baráth Károly (Vasas SC)
55 kg: 14. Szilágyi György Benedek (UTE)
60 kg: 15. Varga Márton (GYAC-KIMBA)
65 kg: 11. Biblia Róbert (Kiskunfélegyháza-KIMBA)
71 kg: 14. Gazdag Ádám (Vasas SC)
80 kg: 2. Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA)
92 kg: 2. Arszunkajev Musza (Vasas SC)
110 kg: 5. Gyuricza Marcell (Tököl-KIMBA)

Női birkózás
46 kg: 1. László Nikolett (ESMTK-KIMBA)
49 kg: 15. Fáth Laura (BHSE-KIMBA)
53 kg: 9. Mikle Hédi (TBDSK-KIMBA)
57 kg: 2. Terék Gerda (BHSE-KIMBA)
61 kg: 9. Páli Mirella (OSBK-KIMBA)
65 kg: 12. Szabó Szonja (KESI)
73 kg: 11. Busa Réka (Vasas SC)