Cikk keresés:    

Tizennyolc ország, tizenkettő vb-érmes Tatán

2021. 02. 12., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Tizenketto olyan birkózó lép szőnyegre a szombati, tatai kötöttfogású nemzetközi versenyen, aki pályafutása során legalább egyszer állt már felnőtt-világbajnoki dobogón. Magyar szempontból a 97 kiló küzdelmei lehetnek a legérdekesebbek: három igazán kiemelkedő sportoló küzd azért, hogy esélye nyíljon a tokiói olimpiai kvótaszerzésre.

Kőkemény mezőny gyűlik össze a szombati, tatai nemzetközi kötöttfogású versenyen, amelyen 15 ország 145 birkózója készül a kicsivel több mint egy hónap múlva esedékes, március 18-án kezdődő budapesti olimpiai kvalifikációs viadalra. Félreértés ne essék, nem indulhat az összes jelenlévő a fővárosi megméretésen: a tatai esemény több ország utolsó válogatójaként egyaránt szolgál – így a magyaroknak is. Különösképp a 97 kilogrammosok között, amelyben 2009 világbajnoka, Kiss Balázs, az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Erik és a junior Eb-győztes Szőke Alex küzd a címeres mezért.

  • „A többi ötkarikás kategóriában már fény derült arra, ki képviselheti Magyarországot a márciusi seregszemlén – kezdi az Magyar Birkózószövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter. – A verseny ugyanakkor befolyásolhatja az áprilisi, lengyelországi Európa-bajnokságon induló keret összetételét. Ami a kilencvenhét kilót illeti: nyilván amondó vagyok, győzzön a legjobb. Nem titkoljuk, azt szerettük volna, hogy a hazai fiúk mindenképpen találkozzanak egymással a megméretésen, szóval egyazon ágra sorsoltuk őket. Ily módon legkésőbb az elődöntőben eldől a válogatottság sorsa. Természetesen mindezt megbeszéltük a versenyzőkkel is, és ezt az esetet leszámítva nem befolyásoljuk a sorsolást.”

A már olimpiai kvótás Lőrincz testvérek, a vb-aranyérmes Tamás és a vb-ezüstérmes Viktor nem indul a tatai erőpróbán – az ő felkészülésük más programot követ. Klasszisokból így sem lesz hiány; 16 olyan sportoló lép szőnyegre, aki pályafutása során legalább egyszer felnőtt-világbajnoki dobogóra állhatott.

  • „Felkészülési versenyhez képest nagyon erős, mondhatni Magyar Nagydíj színvonalú lesz a mezőny. A külföldiek pénteken este, negatív PCR-teszttel érkeznek a helyszínre, ahol még egy koronavírusteszt vár rájuk. A magyarok szombaton utaznak Tatára, őket szintén ellenőrizzük. Magas szintű mérkőzésekre, rendkívül kiélezett párharcokra számítok. Az esemény természetesen zárt kapus lesz.”

A kétszeres kötöttfogású világbajnok szakember elárulta, a 71 kilogrammban világbajnok, 67 kilóban olimpiai kvótára vadászó Korpási Bálint sérülés miatt valószínűleg nem birkózhat Tatán.

  • „Ezen az eseményen hetvenkét kilóban indult volna, de pihenésre kényszerül, mivel fájlalja a vállát. Harminchárom esztendős, és legutóbb nyolc éve mozdította a súlyát hetven kiló alá. A fogyás tehát esetében prioritást élvez, és azzal egyébként kiválóan halad.”

Sike András nemrégiben, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián adott interjúban így nyilatkozott: „a koronavírus-járvány miatt nyomasztó versenyévadot tudhatunk magunk mögött. Annál már csak jobb jöhet. Bizakodóak vagyunk, és reméljük, hogy minél hamarabb visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.”