Cikk keresés:    

Tényleg nagyon jól aludhatott

2021. 02. 11., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

„Örülök a részsikereknek, szerintem remekül haladok, és hamarosan odaérhetek a legjobbak közé” – nyilatkozza az egyre meggyőzőbb formát mutató szabadfogású birkózó, Antal Dániel.

Egyre gyakrabban esik szó Antal Dániel jó teljesítményéről. A 70 kilogrammosok között versenyző szabadfogású birkózó legutóbb a lengyelországi nemzetközi versenyen szerzett ezüstérmével hívta fel magára a figyelmet. A döntőben csak a lengyelek Oroszországból honosított sportolója, a súlycsoport többszörös Európa-bajnoka, Magomedmurad Gadzsijev tudta megállítani. Dani abszolút pariban volt a vb-ezüstérmes klasszissal; 3–0-ra kapott ki.

  • „Passzivitási ponttal és egyetlen lábra támadással múlt felül. Elégedett voltam magammal, azt éreztem, nem sok hiányzik ahhoz, hogy az én javamra billenjen a mérleg nyelve. Persze jót tett, hogy a viadal előtti este mérlegelhettünk; az ilyenkor megszokottnál kétségkívül jobban aludtam éjszaka. A versenyen tizenöt ország képviseltette magát, ennek ellenére csak lengyelekkel birkóztam. A megméretést egyhetes edzőtábor előzte meg, amely rendkívül hasznos volt” –meséli Antal Dániel.

Semmi kétség, a fiatal ezúttal jobban teljesített Gadzsijev ellen, mint legutóbb: a december végi, belgrádi egyéni világkupa negyeddöntőjében technikai tussal (10–0) maradt alul. A dicséret nem csak a végül megszerzett hetedik hely miatt illeti meg; láthatóan jól mozgott a szőnyegen.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy mindkét alkalommal segítette a kétkilós súlyengedmény.

  • „A szerbiai esemény előtt egy hónappal még hetvennyolc-hetvenkilenc kilogrammot mutatott a mérleg. A viadal előtti utolsó egy hetet három kiló plusszal kezdtem. Kétezer-tizenkilencben még eggyel feljebb, a hetvennégyesek között szerepeltem, de úgy döntöttünk, bevállalom a hetvenet. Nem egyszerű, nagyon oda kell figyelnem az étkezésemre annak érdekében, hogy megkönnyítsem a dolgomat. Mindenesetre örülök a részsikereknek, szerintem remekül haladok, és hamarosan odaérhetek a legjobbak közé.”

Antal utánpótlásévei nem alakultak zökkenőmentesen – ráadásul a nemzetközi eredmények is elkerülték: kadét Eb-n, U23-as világ- és Európa-bajnokságon egyaránt indult, de a nyolcaddöntőnél tovább soha nem jutott.

  • „Juniorkorúként egy éven belül kétszer is műtötték a térdemet, szóval a pályafutásomból kiesett az az időszak, amelyikben a legtöbbet fejlődhettem volna. Nagyon lemaradtam. Tisztában voltam azzal, hogy nemzetközi szinten szabadfogásban különösen nehéz érvényesülni, és emiatt többször megfordult a fejemben, hogy felhagyok a sporttal. Erre legfőképpen az edzőim és a szüleim biztatásának hála nem került sor.”

Daninak nagy álma, hogy egyszer olimpián birkózhasson, így hamarosan visszatérne a 74 kilogrammosok közé – jelen állás szerint az a súlycsoport szerepel az ötkarikás játékok programjában.

  • „Nem félek a váltástól, de erősödnöm kell még hozzá. Idehaza eléggé kemény az a kategória; épp az Eb-ötödik Kuramagomedov Murad és a junior Eb-harmadik Vida Csaba verseng a válogatottságért. Tudom, hogy a céljaim elérése érdekében őket is le kell győznöm: azért dolgozom kőkeményen, hogy ez sikerüljön.”

Az Orosházán nevelkedett sportoló az áprilisi, lengyelországi Európa-bajnokságon a legjobb ötben szeretne zárni, és nem titkolt vágya, hogy egyszer dobogóra álljon bármely világversenyen.