Cikk keresés:    

Szőke Alex nyolcvan százalékot ad a tokiói részvételére

2020. 10. 26., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A kötöttfogásban kadétvilágbajnok, junior Eb-aranyérmes Szőke Alex utolsóéves U20-asként az utánpótlás-éremkollekcióját teljessé szerette volna tenni, ezzel együtt a vb-dobogó legfelső fokára állt volna. A koronavírus-járvány miatt erre nem kerülhetett sor – ennek apropóján beszélgettünk vele arról, miként kezeli a helyzetet.

  • „Jövő héten lesz a felnőtt válogatóverseny, amelyet egyértelműen meg szeretnék nyerni. Persze ehhez nálam jóval rutinosabb birkózókat kell magam mögé utasítanom. Például a világbajnok Kiss Balázst vagy az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Eriket. Az elsődleges célom az, hogy kijussak a tokiói olimpiára. Ha ez sikerül, akkor csak erre koncentrálok, kihagyom az utánpótlás-világversenyeket. Amennyiben nem jön össze, akkor természetesen ez utóbbiak lesznek a célkeresztben” – nyilatkozta január 6-án a kadétvilágbajnok, junior Eb-győztes kötöttfogású Szőke Alex (97 kg) az utanpotlassport.hu-nak.

A történet pozitívan kezdődött, hiszen megnyerte a válogatót a fiatal, amelyen Kiss Balázs sérülés miatt nem vett részt. Az ESMTK sportolója így kiharcolta, hogy indulhasson a római Európa-bajnokságon: értékes skalpot gyűjtött, 6–2-re verte a kétszeres felnőtt-világbajnoki bronzérmes szerb Mihail Kadzsaját, végül a kilencedik helyen zárt.

  • „Büszke vagyok rá, hogy juniorként képviselhettem a magyar színeket Olaszországban; noha a tapasztalatszerzés volt a legfőbb feladatom, helyt tudtam állni, szóval szép emlék marad a februári. Bőven akadt még célom ezután; a Budapestre tervezett európai olimpiai kvalifikációs versenyen való indulás jogáért három héttel később ismét meg kellett küzdenem Erikkel, a Körcsarnokban azonban alulmaradtam – ezen a megméretésen nem voltam százszázalékos formában.”

Hamarosan kiderült, hiába nyert volna, a koronavírus-járvány miatt törölték a fővárosi seregszemlét, nem sokkal később pedig a tokiói olimpiát is eltolták egy évvel. Az igazat megvallva, Alex március óta nem lépett szőnyegre téthelyzetben. Természetesen erről nem ő, hanem a pandémia tehet.

A nemzetközi szövetség nyáron bejelentette, megtartaná a junior-világ- és Európa-bajnokságot, Szőkének ezáltal esélye nyílt volna arra, hogy az utánpótlás-éremkollekcióját teljessé téve a vb-dobogó legfelső fokára állhasson. Nemrégiben kiderült, erre sem lesz lehetősége.

  • „Egyáltalán nem számítottam rá, hogy végül egyetlen korosztályos erőpróbán sem bizonyíthatok. Nagyon reméltem, hogy őszre megoldódik a világhelyzet. Noha az Eb-törlés után sejtettem, hogy a vb is elmarad, egy-két napig nagyon megviselt a tehetetlenség ténye.”

Profi sportoló lévén Alex tudta, nem szabad sokáig csüggednie a történtek miatt.

  • „Hamar beletörődtem a szituációba, és már csak a következő évadra koncentrálok. Szerencsére edzőtáborokba járhatunk, ráadásul jó formában vagyok. Nem titkolt célom, hogy kiharcoljam a felnőttválogatottságot; habár Balázs és Erik továbbra is nagy rivális, nyolcvan százalékot adok arra, hogy én leszek ott Tokióban. A nemzetközi szövetség naptárában még szerepel a decemberi, belgrádi vb, amelyen szintén ott szeretnék lenni. B tervem egyaránt van: ha mindez nem sikerül, az U23-as világversenyeken állnék dobogóra.”