Cikk keresés:    

Szőke Alex felépült, gőzerővel készül az őszi vb-kre

2022. 06. 07., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Mint megírtuk, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nemrég értesítette a Magyar Birkózók Szövetségét (MBSZ), hogy a MOB felterjesztése alapján Szőke Alex bekerült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói ösztöndíjprogramjába. A világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett 97 kilogrammos kötöttfogású sportolóval ennek okán beszélgettünk.

  • „Az év elején a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ösztöndíjasaként, vendégként vettem részt az egyik Csepelen rendezett versenyen. Emlékszem, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter akkor mesélt arról, hogy felterjesztettek a NOB ösztöndíjprogramjába. Múlt héten írtam alá a szerződést, boldog vagyok, és nagyon megtisztelőnek tartom, hogy végül be is kerültem. A támogatást teljes egészében a párizsi olimpiára való felkészülésemre fordítom, nagy segítség lesz” – mondta Szőke Alex.

A MOB arról tájékoztatta honlapunkat, hogy Alex mellett 11 másik magyar sportoló került be a NOB-programba. 

Mint ismert, az ESMTK versenyzője a tavaly év végén műtött válla miatt a budapesti Európa-bajnokság kihagyására kényszerült. Elmondta, immár tökéletes állapotban, s gőzerővel készül az őszi világbajnokságokra.

  • „Rossz volt a lelátóról figyelni az Eb-t, de csak előre tekintek, a 2024-es olimpia a legfontosabb. Az Európa-bajnokság után birkózhattam először, két-három hétig nálam kisebb súlyú sportolókkal. Állítom, nem könnyű a visszatérés, három hónap lemaradásom van, ennyi ideig tartott a rehabilitáció. Egyelőre még nem úgy mozgok, mint régen, te tudjuk, a türelem rózsát terem, nyugodtan, szép lassan, fokozatosan építkezünk. Jelenleg Porecben edzőtáborozunk, és kiváló az összetartás: olyan riválisokkal dolgozhatok együtt, mint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok örmény Artur Alekszanjan, az Eb-győztes norvég Felix Baldauf vagy az Eb-második olasz Nikoloz Kakhelashvili” – magyarázta Szőke Alex. 

Olimpiai ötödik helyezettünk reméli, ősszel már a régi formájában birkózik.

  • „E hónap végén, a római Matteo Pellicone-emlékversenyen szőnyegre lépek. Előtte és utána végig edzőtáborozunk, július végén még egy viadalon, a Ziolkowski-, Pytlasinski-emlékversenyen birkózom, és remélem, addigra már közel százszázalékos állapotban leszek. Úgy tervezzük, hogy szeptemberben, a belgrádi felnőtt-világbajnokságon és októberben, a pontevedrai U23-as vébén is szerepelek, mindkettőn dobogóra szeretnék állni, de előbbi esetében az edzők részéről ez nem akkora elvárás, hiszen figyelembe veszik a történteket. Egy biztos, én mindent megteszek érte!”