Cikk keresés:    

Szf: januártól Bánkuti a kapitány, Eb-győztes érkezik

2021. 12. 13., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter elmondta, hogy januártól hivatalosan is Bánkuti Zsolt irányítja a szabadfogású válogatottat, továbbá bejelentette, hogy hamarosan újabb orosz versenyzőt honosítunk, 2018 Európa-bajnokát, a 97 kilogrammosok között versenyző Vlagyiszlav Bajcajevet.

Az MBSZ és Dvorák László szabadfogású szövetségi kapitány ősszel közös megegyezéssel úgy döntött, szerződést bont egymással.

  • „Nem úgy teljesültek az elképzeléseink, ahogyan szerettük volna, a szabadfogásúak munkamorálja László 2019-es érkezése előtt sem volt tökéletes, és sajnos ezen ő sem tudott javítani. Nem látunk esélyt arra, hogy a párizsi olimpiára magyar sportoló kijusson, mindezzel ő is egyetértett, és arra jutottunk, elválnak az útjaink” – mesél a történtekről Bacsa Péter.

Bánkuti Zsolt az elmúlt időszakban megbízott szövetségi kapitányként dolgozott, ám januártól hivatalosan is ő irányítja a nemzeti csapatot.

  • „Egészen váratlanul érintettek a történtek, nem volt különösebb előjele – kezdi Bánkuti. – A szabadfogásúak Laci munkássága idején nagyon szerencsétlen időszakon mentek keresztül, gondolok a koronavírus-járványra, Tóth Bendegúz sajnálatos halálesetére és a hat válogatott sportoló féléves eltiltására. Ez idő alatt edzőként én is a csapatban dolgoztam, és sokszor leültünk beszélgetni Lacival az elképzeléseiről. Voltak olyan törekvései, amelyeket elkezdtünk, és folytatni szeretnék, így például a fiatalok beépítését az együttesbe. Persze ez nem egyszerű feladat, generációáltás zajlik nálunk, és nem annyira folyamatos az utánpótláskorúak beépülése, mint a kötöttfogásúaknál. Az idősebbek közül csak az Európa-bajnoki ezüstérmes Ligeti Dániel maradt, aki szeretne kijutni a párizsi olimpiára, rajta kívül csak huszonéves versenyzőink vannak. Tíz évig irányítottam a kadetválogatottat, két esztendőn át a juniorokat, most harmadik éve foglalkozom a felnőttekkel. Mint minden edző, én is arra vágytam, hogy egyszer a legmagasabb szinten dolgozhassak. Szép, ugyanakkor tényleg nehéz feladat elé nézünk, de állok elébe.” 

Bacsa Péter azt is bejelentette, hogy újabb orosz származású sportoló képviseli a magyar színeket: a 2018-ban a 97 kilogrammosok között Európa-bajnok Vlagyiszlav Bajcajev. A 31 esztendős kiválóság 2019-ben megnyerte az orosz bajnokságot, az előtte lévő két eseményen a második helyen zárt, a kétszeres olimpiai, ötszörös világ- és négyszeres Európa-bajnok Abdulrasid Szadulajev mögött.

  • „Szabadfogásban egyre erősebb a nemzetközi mezőny, és erre muszáj reagálnunk, mivel a magyarok egyelőre képtelenek tartani a lépést az élvonallal. Eredményeket kell elérnünk, és erre jelenleg csak így van esélyünk. Mi sem értünk egyet a honosítási hullámmal, de ennél jobb átmeneti megoldást nem eszközölhetünk. Reméljük, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpia miatt nem kell hasonló módon eljárnunk, és beérnek a fiataljaink” – vélekedik Bacsa Péter.

Bánkuti Zsolt így immár négy honosított sportolóval számolhat, Halidov Gamzatgadzsival (61 kg), a vb-bronzérmes, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmaillal (65 kg), Kuramagomedov Muraddal (74 kg) és Bajcajevvel.

  • „A srácok elsőre nem örültek Muszukajevék érkezésének, de sokat beszélgettünk velük, megértették, miért van erre jelenleg szükség, és elfogadták – magyarázza Bánkuti. – Épp az alapozás kellős közepén járunk, Bajcajev ezen a héten érkezik hozzánk Tatára, ott megismerkedhetünk vele, és felmérjük, milyen állapotban van. Bízom benne, hogy könnyen beilleszkedik a csapatba. Ligeti Dani például nagyon boldog, hiszen minőségi edzőpartnere lesz, reméljük, hogy a lehető legtöbb időt tölti nálunk, és az is elképzelhető, hogy a felkészülés jegyében Dani utazik hozzá, Oroszországba. Jelenleg minden tervezés alatt áll, azt szervezzük, hogy januártól újult erővel, új programban, a legeredményesebben folyjon a munka.”