Cikk keresés:    

Római téli „vakáció” - szabadfogás

2020. 02. 14., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: Martin Gábor, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Dagesztánban pallérozódtak szabadfogású válogatottunk tagjai az elmúlt hetekben, és bízhatunk benne, hogy mindenkinek használt a kemény, minőségi ellenfelekkel végzett felkészülés. Dvorák László, a szakág szövetségi kapitánya bizakodó a római Európa-bajnokság előtt.

Hét versenyző képviseli a színeinket szabadfogásban, és élnek az éremremények, mi több, Dvorák László leszögezte:

  • A 65 kilóban induló Muszukajev Iszmailtól egyértelműen érmet várunk, de hozzáteszem, ebben a súlycsoportban nagyon kemény lesz a mezőny. Bizakodásra adhat okot, hogy Iszmail jó formában van.

A következő súlycsoport, ha felfelé haladunk, a 70 kiló, ahol Asarin Roman újoncként lép szőnyegre a felnőttek között. Lehet esélye egy helyezésre?

  • Vele kapcsolatban nincsenek különösebb elvárásaim, de formába lendült, és a dagesztáni edzőtáborban jó meccseket vívott a helyi srácokkal. Roman meglepetést is okozhat, de semmiképpen nem akarok terhet rakni rá, csináljon minél több pontot, nyerjen meccseket az Európa-bajnokságon, aztán meglátjuk. Ha azt mondtam, hogy 65 kilóban sűrű a mezőny, akkor ez még inkább igaz ez a 74 kilóra. Gyilkos, kemény a társaság, és ott aztán senki nem mehet biztosra. A mi emberünk Kuramagomedov Murad, aki némileg hullámzó teljesítményt mutatott az utóbbi versenyeken. Nekem az számít, hogy mennyire van egyben a versenyző, Muraddal fizikai állapotával nincs gond, az dönt, hogy fejben rendben lesz-e. 

Ezúttal a honosított fiúk nem külön készültek?

  • Nem, nem, az egész társaság együtt van… Folytassuk a 86 kilogrammosok súlycsoportjával, ahol Nagy Mihály szerepel majd, ő nyerte meg a válogatót, és ez volt a feltétele a válogatottságnak az Európa-bajnokságon. Az edzőtábor eleje óta sokat lépett előre, kedvező sorsolással odaérhet a legjobbak közelébe is, még az érmet sem tartom elképzelhetetlennek.

Ha már Asarin nem kap a vállára terhet, feltételezem, hogy Tóth Bendegúz sem cipeli majd a súlyos elvárások súlyát.

  • Nem fogja. Fiatal fiú, aki aratott már korosztályos sikereket, és Rómában akár az éremmeccsig is eljuthat, vagyis remélhetőleg a legjobb ötbe be tud kerülni. Vele kapcsolatban nem lehet elvárás az éremszerzés, de – ahogyan mondani szokás - bármi megtörténhet, ám inkább egy-két év múlva juthat oda, hogy a dobogóról mint realitásról beszélhessünk. Jó kis meccseket birkózott az oroszokkal Dagesztánban.

Két nagy „öreg”, Olejnik Pavlo és Ligeti Dániel maradt a végére, pontosabban a legfelső súlycsoportokban. Lehetséges a dobogós helyezés?

  • A 97 kilóban indul majd Pavlo. Ott van öt-hat olyan versenyző, akik között a pillanatnyi forma dönt, és ebbe Olejnik is beletartozik. Egyetlen ember van itt, aki szinte legyőzhetetlen, Abdulrasid Szadulajev, de rajta kívül bárki „megfogható”, akár a dobogóig is el lehet jutni. Nehézsúlyban Ligeti Dani birkózik, nagyon jó fizikai állapotban van, de nála is a lelkiállapot lehet a döntő. A római nagydíj-versenyen jól küzdött, a világ- és Európa-bajnok orosz Mahovtól mindössze 4-3-ra kapott ki. Dani bárkinek képes feladni a leckét, és megmondom őszintén, nem zárom ki az Eb- érem lehetőségét sem Rómában.