Cikk keresés:    

Online sajtótájékoztató az ünnepi csúcsévről

2021. 02. 05., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: KIMBA, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) pénteken évnyitó online sajtótájékoztatót szervezett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) VIP-terméből. Németh Szilárd, az MBSZ elnöke leszögezte, sűrű év előtt áll a sportág, hiszen a koronavírus-járvány miatti halasztásokkal három felnőtt világversenyre (májusban Eb, augusztusban olimpia, októberben vb) is sor kerül,s márciusban Budapesten rendezik az európai olimpiai kvalifikációt, természetesen az úgynevezett buborékrendszerben. A sportvezető kiemelte, hogy az MBSZ idén ünnepli alapítása századik évfordulóját,valamint hogy szeptembertől már teljes üzemben működik majd a KIMBA.

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke a márciusi viadalról szólva felidézte, hogy tavaly már minden készen állt a rajtra, amikor egy héttel a nyitónap előtt törölték a kvalifikációt. Ezt követően a szövetség bízott benne, hogy a halasztás ellenére marad a magyar fővárosnál a verseny, véglegesen viszont csak decemberben dőlt el, hogy Budapest a rendező. Közel ezer embert kell majd a buborékban tartani, ehhez az információkat, a tapasztalatokat a decemberi belgrádi világkupán, valamint más sportágak tavalyi hazai versenyein (cselgáncs GP, úszó ISL) sikerült megszerezni.

Természetesen a sikeres rendezés mellett a hazai birkózók eredményes szereplésében is bíznak az MBSZ-nél. Bácsi Péter, a szövetség szakmai igazgatója úgy véli, a 2019-ben szerzett négy olimpiai kvóta mellé minden szakágban reálisan lehet még várni egyet-egyet a hátralévő két versenyen, a budapestin és a májusi szófiai világkvalifikáción. A kötöttfogású válogatott jelenleg Budapesten készül, jövő héten Tatára költözik, ahol nemzetközi edzőtábort tartanak, a jövő hétvégén pedig egy háziversenyt is rendeznek, melyen mintegy 20 ország birkózói lépnek majd szőnyegre. A női és a szabadfogású szakág Lengyelországban dolgozik jelenleg, majd Ukrajnában táborozik még a budapesti verseny előtt.

A centenáriumi ünnepségsorozatra már jó ideje készül az MBSZ Virág Lajos vezetésével, aki elmondta, többek között díszközgyűlést fognak tartani a KIMBA-ban, illetve készül egy négyrészes dokumentumfilm, valamint historikus könyv a magyar birkózás történetéről, és lesz egy hagyományteremtő korosztályos csapatverseny a határon túli sportolók meghívásával június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. Szintén tervben van a magyar Birkózó Hírességek Csarnokának a megalapítása.

Az olimpiai ezüstérmes, világ- és háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás örül, hogy végre újra lehet majd versenyezni, s leszögezte, reméli, a sportág olimpiai bajnokainak járó, a KIMBA tribünjén található székek száma Tokió után növekedni fog.