Cikk keresés:    

Na, ki az aktívabb?

2021. 02. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Fontos, a birkózószabályokat is érintő döntések születtek a nemzetközi szövetség (UWW) hétfői online ülésén. A hazai szervezet (MBSZ) ügyvezető alelnökével, Bacsa Péterrel és a bíróbizottság elnökével, Pál Szabolccsal beszélgettünk a részletekről.

A szerbiai világbajnok, Nemes Viktor és a kétszeres olimpiai bajnok orosz, Roman Vlaszov küzdött egymással a tavaly év végi, belgrádi egyéni világkupa kötöttfogású 74 kilogrammos mezőnyének elődöntőjében. Az egy egyes állás Nemesnek kedvezett, lévén, hogy ő kapott később pontot. Keményen hajtott az orosz klasszis, jóval aktívabban mozgott riválisánál, aki érthető módon a védekezésre helyezte a hangsúlyt. A bírók fél perccel a mérkőzés vége előtt passzivitásért pontot ítéltek az orosznak, aki végül a mérkőzést, majd a versenyt is megnyerte (Lévai Zoltánt győzte le a fináléban). Az ítélet miatt a szerbek mestere ritkán látott reklamálásba kezdett, piros lapot kapott. De vajon igaza volt?

Szubjektív a kérdés. Ahogyan a bírói ítéletek is az ehhez hasonló esetekben. A példa csupán egy a sok közül. Eddig a harmadik passzivitásért járó pontot a meccs megállítása nélkül bármikor adhatták, ám az UWW olyan szabályt hozott, amely által elkerülhetőek a szóban forgó szituációk: február 1-től a harmadik passzivitási ítéletnél is meg kell állítani a mérkőzést. Az aktív versenyző nem kap pontot, ugyanakkor választhat, hogy állásból vagy parterre-helyzetből szeretné-e folytatni a küzdelmet. Ezt a szankciót legkésőbb az utolsó egy perc kezdetéig el kell rendelni.

  • „Üdvözöljük az új szabályt, hiszen ezáltal jóval kevesebb félreérthető helyzet alakul ki – magyarárra az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter. – A hátrányban lévő versenyzőknek – amennyiben aktívabbak vetélytársuknál – lehetőségük nyílik megfordítaniuk az állást, maguk dönthetnek a sorsukról, nem a bírók. Természetesen már a jövő szombaton, Tatán esedékes nemzetközi versenyen is az új rendeletek lesznek érvényben.”

Helytálló a többesszám, merthogy más változás is akad: négy pont jár minden olyan álló- vagy parterre-helyzetből indított dobás esetén, amelyben az ellenfelet teljesen felemelik a földről és hason vagy kinyújtott karon landol. A védekező versenyzőnek bármely irányban át kell fordulnia a levegőben.

  • „Máskülönben két pont jár az akcióért – reagál rögvest az MBSZ bíróbizottságának elnöke, Pál Szabolcs. – Ötpontos dobások természetesen továbbra is vannak, amennyiben azok nagyívűek és általuk tusveszélyes helyzetbe kerül a védekező sportoló. E szabály által egyszerűbb a bírók dolga, és a laikusoknak is könnyebb megérteni a történtekeket. Fontos tudni, hogy a mérkőzésvezetőknek a folytatásban nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a passzív és a negatív birkózás megkülönböztetésére! A körmérkőzésekre vonatkozó rendelet is született: ha egyazon csoportban két versenyzőnek ugyanannyi győzelme van, az egymás ellen elért eredmény dönt arról, hányadik helyen zárnak.”

Az UWW közleményében azt is jelezte, hogy százezerről hatszázezer dollárra emeli a Ranking Series összdíjazását. Ez 30 súlycsoport esetében annyit tesz, hogy kategóriánként húszezer dolláron osztozhat az első három helyezett:
1. tízezer dollár

2. hétezer dollár
3. háromezer dollár

Továbbá az is kiderült, hogy a 2022-es és 2023-as világbajnokság helyszíne megcserélődik: előbb Belgrádban, majd Krasznojarszkban rendezik a nívós eseményt.