Cikk keresés:    

Muszukajev és Bajcajev is aranyérmet nyerne a vb-n

2022. 06. 24., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Oroszországból honosított szabadfogású sportolóink, Muszukajev Iszmail és Bajcajev Vlagyiszlav is remekelt a budapesti BOK-csarnokban március végén, április elején rendezett Európa-bajnokságon: előbbi a 65 kilogrammosok között aranyérmet nyert, utóbbi pedig a 97 kilósok mezőnyében a második helyen zárt. A klasszisokkal a kontinensviadalon történtek mellett a közelgő belgrádi világbajnokságról is beszélgettünk.

„Nagyon hosszú út vezetett az Európa-bajnoki cím megszerzéséig, egész életemben céltudatos voltam, erre készültem. A korábban átélt nehézségek még édesebbé teszik ezt a sikert. Mindazonáltal a múlttal sosem foglalkozom, ez az érem már megvan, csak előre szabad tekintenem. Ahogy leléptem a dobogóról, máris tudtam, hogy új célok, új feladatok várnak rám” – nyilatkozta Muszukajev Iszmail, aki három győztes mérkőzést követően, 33–1-es pontaránnyal aratott diadalt a BOK-csarnokban.

Vlagyiszlav Bajcajevet csak a döntőben tudták megállítani – a korábban szintén oroszként versenyző, de immár azeri Magomedkhan Magomedov 11–5-re bizonyult jobbnak nála.

„Elégedett vagyok azzal, hogy az első olyan versenyen, amelyen magyar színekben indultam, ezüstérmet nyertem, ráadásul Magyarországon, Európa-bajnokságon értem ezt el. De maximalista vagyok, mindig győzni szeretnék, szóval jobb lenne, ha most az aranyról beszélhetnék. Mindent összevetve, inkább úgy fogalmaznék, elfogadható eredményt értem el. Az igazat megvallva, nem tudtam a legjobb formámat nyújtani Budapesten, és azt hiszem, a döntőben túl feszült voltam, ezek miatt kaptam ki.”

Bajcajev a szeptember 10-én kezdődő belgrádi világbajnokságon még fényesebb medált szerezne: „A vébére nemcsak dobogós helyezésért utazom, hanem az aranyéremért! Már javában erre készülök, három hónap van hátra, lazulásnak tehát nincs helye a programban. Az Eb után pihentem kicsit, felfrissültem, szóval teljes erőbedobással mehet a munka. Gyerekkorom óta a világbajnoki címről álmodom, most is csak ez jár a fejemben. Itt van a lehetőség, meg kell ragadnom!”

Muszukajev hasonlóképpen gondolkozik: „Júniusban elindulok a római Matteo Pellicone-emlékversenyen, míg júliusban a Ziolkowski-, Pytlasinski-emlékversenyen birkózom. Nagyon gyorsan megy az idő, gőzerővel készülök a világbajnokságra. Mindig biztos voltam abban, hogy képes vagyok a budapestihez hasonló eredmény elérésére. Legyen szó Eb-ről vagy vb-ről, tudom, hogy megszerezhetem az aranyérmet. Szóval szeptemberben, Belgrádban is az a cél, hogy ezt bebizonyítsam.”