Cikk keresés:    

Muszukajev aranyért utazik Tokióba

2020. 11. 29., írta: UWW/KB, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) videóinterjú-sorozatának legutóbbi vendége a szabadfogású 65 kilogrammosok között világbajnoki bronzérmes Muszukajev Iszmail volt. Honosításának története mellett szóba kerültek a tavalyi nur-szultani vb eseményei és persze a tokiói olimpia is.

„Üdvözlök mindenkit a Nemzetközi Birkózó Szövetség live-sorozatában, amelyben ezúttal a világ egyik leggyorsabban és legveszélyesebben támadó szabadfogású birkózójával, a vébé-bronzérmes Muszukajev Iszmaillal beszélgetünk” – így vezette fel Eric Olanowski szerkesztő az UWW honlaplán jelenleg is vezető pozícióban lévő videóinterjút.

Muszukajev magabiztos mosollyal köszöntötte a nézőket, majd Olanowski kérdezett:

A 2018-as orosz bajnokság döntőjében kikaptál Magomedraszul Idriszovtól, nem sokkal ezután úgy határoztál, magyar színekben versenyzel tovább. Egészen pontosan mikor döntöttél úgy, hogy leváltod az orosz mezt?

  • Már egy évvel azelőtt, 2017-ben megpróbáltam másik országot képviselni, de ez akkor még nem jött össze, mivel az oroszok elutasították a kérelmet. Nem adtam fel. Miután Idriszov legyőzött, mindenképpen váltani akartam. A lengyel válogatott edzője jelezte, a magyarok szabadfogású birkózókat keresnek. Megtetszett a lehetőség, és nem sokkal később megegyeztünk – emlékezett vissza Iszmail.

Tavaly Nur-Szultanban életedben először szerepelhettél felnőtt-világbajnokságon. Nagy lehetőség adódott előtted, hiszen esélyed nyílt az olimpiai kvótaszerzésre a 65 kilogrammosok között, és ezt a harmadik hely megszerzésével abszolváltad – idézte fel a történteket a szerkesztő.

  • Kiválóan alakult a felkészülésem, tökéletes formába lendültem. Csak az járt a fejemben, hogy aranyérmet nyerjek. Nagyon nehéz ágra kerültam, ám ez sem érdekelt, mert készen álltam a győzelemre. Meg akartam mutatni, mire vagyok képes. Végül a harmadik hely jött össze, és ennek nagyon örültem, jó érzés volt felállni a dobogóra – jelentette ki elégedetten Iszmail.

Bocsáss meg a kérdésért, de nem vagyok tisztában a magyarországi válogatási elvekkel – veszi át a szót Eric. – Az éremmel automatikusan a tiéd az olimpiai kvóta vagy valakivel meg kellett küzdened érte?

  • Magyarországon nincs túl sok szabadfogású birkózó, kötöttfogásban sokkal jobb a helyzet. A súlycsoportomban rajtam kívül nem igazán van ütőképes sportoló. Ha lenne, harcba kellene szállnom a tokiói repülőjegyért, de az én esetemben nincs errő szó.

Szabadfogásban legutóbb 1948-ban, Londonban Bóbis Gyula nyert olimpiai aranyérmet Magyarországnak a 87 kilogrammosok mezőnyében. Mit jelentene az országnak és neked, ha a dobogó legfelső fokára állnál Tokióban? – tette fel a kérdést meglehetősen nagy érdeklődéssel Olanowski.

  • Ezzel elérném életem célját. Ezért küzdök kisgyerekkorom óta. A lehető legmagasabb szintre szeretnék jutni, márpedig ezt csak az ötkarikás aranyéremmel tehetem meg. Úgy érzem, nagyon közel állok hozzá, a japán fővárosban akár valóra is válhat az álmom. Szerintem a magyarok is nagyon boldogok lennének. Azt hiszem jelenleg az én súlycsoportom a legkeményebb szabadfogásban; szinte az összes riválisommal komolyan kell számolnom, nem lesz egyetlen könnyű mérkőzésem sem. Nem fér bele a hiba, tudásom legjavát kell nyújtanom ahhoz, hogy végül enyém legyen az aranyérem – foglalta össze Muszukajev.