Cikk keresés:    

Mindent Tokió alá rendeltek; mire lehetnek képesek?

2021. 07. 30., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Magyar idő szerint vasárnap hajnali négykor elkezdődik a tokiói olimpia birkózóprogramja, természetesen már a teljes magyar sportági küldöttség várja a rajtot. A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) ügyvezető alelnökével, a verseny igazgatójával, Bacsa Péterrel és az MBSZ szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk az eseményről, a kint tapasztalt hangulatról és természetesen a várakozásokról.

Bacsa Péterrel péntek reggel, magyar idő szerint reggel 8 órakor tudtunk beszélni telefonon.

  • „Mi és a sportolók is megküzdöttünk az »átállással«, és szerintem a viadal kezdetére már tökéletes állapotban leszünk – így az ügyvezető alelnök. – Versenyigazgatóként többek között én felelek azért, hogy a teremben minden rendben legyen, és a vitatott kérdésekben is én hozok döntést. A Makuhari Messe Csarnok egyébként már be van rendezve a birkózóversenyre, megkezdődött a visszaszámlálás: szombat délután egykor technikai értekezlet zajlik, egy órával később rendezik a sorsolást, amelyre naponta, az összes programcsomag előtt sor kerül – egyébként új technológiával, Svájcban bonyolítják le, a helyszínen pedig a nagy kivetítőn figyelhetjük –, míg délután háromtól a verseny főpróbáját tartjuk. Ez a hatodik olimpiám, amelyen különböző minősítésben veszek részt (Bacsa Péter az 1996-os atlantai játékokokon tizedik lett a 90 kilogrammos szabadfogásúak között – a szerk.), és kijelenthetem, hogy mind közül ez a legfurcsább. Lényegében csak az aréna és a szállás között közlekedem, és ezek nagyjából kétszáz méter távolságra vannak egymástól. Az olimpiai hangulat egyelőre nem igazán érződik, meglátjuk, hogy ez változik-e a birkózóprogram kezdetével. Azt is el kell mondanom, hogy rendkívül jól szervezett minden, óramű pontossággal zajlik az összes esemény. Ami a várakozásokat illeti: nem nagyon szeretnék esélylatolgatásba kezdeni, hiszen mint minden sportágban, itt is a világ legjobbjai vannak, apró különbségek döntenek arról, hogy ki áll dobogóra vagy ki csúszik le róla. Annyit azonban elárulhatok, hogy egy érem mindenképpen benne van a magyar csapatban, és ennél akár jobban is szerepelhet a küldöttség.”

De egészen pontosan hogyan? – kérdeztük Bácsi Péter szakmai igazgatót, aki kedden érkezett meg a japán fővárosba.

  • „Nagyon nehéz megmondani, melyik magyarnak van a legnehezebb dolga, mindegyik súlycsoport más. Szőke Alex (97 kg) a csapat legrutintalanabb tagja, de többször bizonyította már, mennyire éretten tud birkózni. Az ő súlycsoportjában küzd az egész birkózóesemény talán legnagyobb favoritja, a kétszeres világbajnok orosz Musza Jevlojev, aki jelen állás szerint érinthetetlennek tűnik, de ne legyen igazam! Talán emiatt mondanám ezt a súlycsoportot magyar szempontból a legnehezebbnek, de említhetném vébé- és Eb-aranyérmesünk, Korpási Bálint kategóriáját is, hatvanhét kilóban ugyanis nem tizenhatan, hanem tizenheten lépnek szőnyegre, nem lenne ideális, ha épp »Macinak« kellene egy meccsel többet küzdenie. És akkor még nem beszéltünk Sastin Marianna súlyáról, a hatvankét kilóról, amelyben tizenegy olyan versenyző szerepel, aki legalább egyszer nyert már kontinensbajnokságot. Mariannától az az egy elvárható, hogy a lehető legtöbbet kihozza magából, és ha így lesz, abban akár a jó szereplés is benne lehet.”

De mivel lenne elégedett a kétszeres kötöttfogású világbajnok sportvezető?

  • „Hat éremmel! – vágja rá mosolyogva Bácsi. – A viccet félretéve: azt hiszem, két érem a reális, azzal, és még egy pontszerző hellyel elégedett lennék. Hogy lehet-e aranyérmünk? Ez mindig speciális kérdés, az olimpián különösen. Nem árulunk zsákbamacskát azzal, ha azt mondjuk, erre Lőrincz Tamásnak (77 kg) van a legnagyobb esélye, hiszen a játékokat megelőző világ- és Európa-bajnokságon egyaránt a dobogó legfelső fokára állt. De óvatos lennék, én öt évvel ezelőtt, Rióban is előre odaadtam volna neki… A kétszeres olimpiai bajnok Roman Vlaszov helyett ezúttal a vébé- és Eb-aranyérmes Alekszandr Csehirkin képviseli az orosz csapatot hetvenhét kilóban, »Szöcsi« őt korábban még soha nem győzte le. Ettől függetlenül szerintem jobb, hogy Vlaszov helyett ő van itt.”

Bácsi Péter szerint a világbajnoki ezüstérmes, Eb-győztes Lőrincz Viktorban (87 kg) is benne lehet az érem.

  • „Igaz, az elmúlt időszakban nem úgy mentek neki a versenyek, ahogyan szerette volna, nem igazán találta magát. Mostanra azonban úgy látom, remek állapotban van, az utolsó, törökországi felkészülési viadalon kifejezetten jól birkózott. Noha az ő súlycsoportja is kiegyensúlyozott, ha a legjobbját nyújtja, odaérhet a dobogóra. Ha nem, szerintem akkor is a mezőny elején zár. Nagyon örülnék annak, ha Korpási Bálintnak is sikerülne érmet nyernie; hatvanhét kilóban a regnáló kubai világbajnok, Ismael Borrero Molina tűnik a legelérhetetlenebbnek, de ő sem legyőzhetetlen. Vannak ügyeskedő birkózók, akiknek a stílusa Bálintnak nem fekszik annyira, de nagyon remélem, hogy megoldja a nehéz feladatot.”

Szabadfogású 65 kilóban Muszukajev Iszmail képviseli a magyar színeket.

  • „Teljesen kiszámíthatatlan, mi történik abban a súlyban, ahogyan az is, mire lehet képes Muszukajev. Az biztos, hogy egyre jobban kiismerik, és óvatosabban birkóznak vele, felkészültek belőle. Remélem, ugyanolyan dinamikával küzd, mint a 2019-es nur-szultani vébén, amelyen bronzérmet nyert, és akkor nem lesz gond, az első öt hely valamelyike az övé lehet.”

Bácsi azt is elmondta, hogy nyugodt lelkiismerettel vághatnak neki a játékoknak, a sportolók ugyanis egytől egyig mindent az olimpia alá rendelve, szívvel-lélekkel, odaadással és kőkemény munkával készültek.

TOKIÓ 2020
A MAGYAROK PROGRAMJA:
Augusztus 2–3.:
 kötöttfogás; 77 kg (Lőrincz Tamás), kötöttfogás; 97 kg (Szőke Alex)

Augusztus 3–4.: kötöttfogás; 67 kg (Korpási Bálint), kötöttfogás; 87 kg (Lőrincz Viktor), női birkózás; 62 kg (Sastin Marianna)
Augusztus 6–7.: szabadfogás; 65 kg (Muszukajev Iszmail)