Cikk keresés:    

Megunták a Kékestetőt?

2021. 01. 31., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A kötöttfogású birkózóválogatott szövetségi kapitányával, Sike Andrással beszélgettünk az alapozóidőszakban történtekről, a folytatás menetéről, arról, melyik súlycsoportban lehet nagy csata a válogatottságért, és persze az is szóba került, hány kvótát remél tavasszal.

A kötöttfogásúak úgy nyertek egy arany- és három ezüstérmet a december végi, belgrádi egyéni világkupán, hogy a keretből olyan klasszisok hiányoztak, mint a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás és a testvére, a vb-második, Eb-győztes Lőrincz Viktor. A Szerbiában szereplő válogatott tagjai két hét jól megérdemelt pihenőt kaptak a viadal után.

  • „Egy hetet pedig azoknak a sportolóknak adtunk, akik nem küzdöttek Belgrádban – kezdi Szöul olimpiai bajnoka, a fogásnem válogatottjának vezetőedzője, Sike András. – Akadtak olyan versenyzők is, akik novemberben még a koronavírussal bajlódtak; az ő visszatérésükre külön ügyeltünk, alacsony intenzitású munkával kezdtek.”

December 28-án megkezdődött hathetes alapozóidőszak: egy hetet a fővárosban, két-két hetet Tatán és Mátraházán dolgozott a csapat, amely utóbbi helyszínről hamarosan visszatér egy hétre Budapestre – ezzel lezárva az esztendő legkeményebb erőnléti szakaszát.

  • „Dicséret illeti a srácokat, nagyon elszántan dolgoztak, elégedett vagyok velük. Különösen embert próbáló volt az egyik feladat: megállás nélkül, egymás után kétszer kellett Mátraházáról felfutni a Kékestetőre. A legjobbak egy óra hét perc alatt tették meg a tizenhárom kilométeres távot.”

A mestertől megtudtuk, csupán egyetlen olyan súlycsoport van, amelyikben kérdés, melyik sportoló képviselheti a magyar színeket a március 18. és 21. között, Budapesten esedékes európai olimpiai kvalifikációs viadalon. A 97 kilóról van szól, amelyben 2009 világbajnoka, az immár 38 esztendős klasszis, Kiss Balázs, az U23-as vébéaranyérmes Szilvássy Erik és a junior Európa-bajnok Szőke Alex küzd a válogatott mezért. Mire számít a kapitány?

  • „Február tizenharmadikán, Tatán rendezünk nemzetközi versenyt – ott dől el, ki indulhat a fővárosban. A világkvalifikációs viadalra újabb válogatót írunk ki abban az esetben, ha a győztes nem szerez kvótát Budapesten. Balázsnak sajnos arcüreggyulladás miatt ismét edzéseket kellett kihagynia, de amikor egészséges, nagyon odateszi magát. Erik kiválóan dolgozott az alapozóidőszakban, végig jelen volt. Alex viszont két hetet kihagyott a programunkból, és ez eleinte látszott rajta, de kezdi utolérni magát. Nehéz megmondani, ki szerepelhet a legjobban Tatán. Főleg amiatt, mert elképesztően erős lesz a mezőny: tíz-tizenkét ország tizenöt-húsz indulójára lehet számítani. A csapatok ezután várhatóan maradnak velünk az edzőtáborban.”

Mint ismert, kötöttfogásban a Lőrincz testvéreknek megvan már a japán fővárosba szóló repülőjegyük. Melyik súlycsoportban remél még kvótát Sike?

  • „A világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint nyolc év után ismét hetven kiló alá fogyaszt, és a hatvanhét kilogrammosok között próbál szerencsét. Nagyon bízom abban, hogy sikerül neki. Odafigyel a súlyára, fokozatosan, apránként dolgozza le a kilókat. Hatvan kilóban Torba Erik, százharmincban pedig Varga Ádám képviselheti a magyar színeket. Egyik kategóriában sem lehetetlen a bravúr, de nehéz feladat előtt állnak a fiúk.”