Cikk keresés:    

Lászlóék nagy álma, hogy együtt szerepelhessenek olimpián

2022. 06. 29., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: FL, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nem akármilyen sikert ért el az ESMTK és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) testvérpárja, László Nikolett és László Mózes a Bukarestben rendezett U17-es Európa-bajnokságon. Előbbi a dobogó legfelső fokára állt a 46 kilogrammosok között, utóbbi pedig a második helyen zárt a kötöttfogásúak 45 kilós versenyében.

Niki egészen elképesztő magabiztossággal, három tusgyőzelemmel menetelt a döntőig, amelyben rendkívül taktikus, okos birkózással legyőzte a román Alexandra Voiculescut. 

  • „Egyelőre nem tudtam felfogni, hogy U17-es Európa-bajnok lettem… Még akkor sem, ha előzetesen érmet vártam magamtól. Az elődöntő után arra gondoltam, ha nyerek, az már csak a hab a tortán. Nem kérdés, kihoztam magamból a maximumot, minden tőlem telhetőt megtettem a siker érdekében, és az edzői utasításokat is betartottam” – emlékszik vissza Nikolett, aki a tavalyi U17-es kontinensviadalon a harmadik helyen zárt ugyanebben a súlycsoportban.

Mózes szintén három győzelemmel jutott fináléba, ott azonban már nem bírt az ukrán Jevgen Pokovbával.

  • „Elsőéves U17-es vagyok, azt hiszem, a dobogós helyezéssel is elégedett lettem volna, főleg azért, mert tavaly, a serdülők között az ötödik hely jött össze az Eb-n. Egész jó formában birkóztam Bukarestben, de a döntőben hibáztam, emiatt kaptam ki. Örülök az ezüstéremnek, ám az egy kicsit zavar, hogy azt éreztem, az ukrán srácot is megverhettem volna” – vélekedik László Mózes.

Niki 17 éves, öccse novemberben tölti be a 16. életévét. A birkózással először Mózes ismerkedett meg: „Az öcsém az ESMTK-ba lement egy edzésre, és olyannyira megtetszett neki, hogy ott maradt. Én akkoriban fitneszre jártam, de úgy döntöttünk, én is kipróbálom a birkózást. Eleinte a két sportágat párhuzamosan csináltam, végül a birkózás győzött. Kikapcsol, és úgy érzem, minden stresszt le tudok vezetni a szőnyegen.”

Mózesnek nagyon nehéz akadályokkal kellett megküzdeni pályafutása során. Még csak 15 éves, mégis 18-szor (!) kellett megműteni a lábát.

  • „Két csont is hiányzik a lábamból. Először nyolchónapos koromban volt szükség beavatkozásra, a legutóbbit három évvel ezelőtt végezték el. Különböző fémeket tettek bele, és olyan eszközt is, amelyikkel meghosszabbítják. A jó lábamat eközben nyolc lemezzel megállították a növésben, hogy a másik beérhesse. Általában a műtétek utáni visszaállás volt a legnehezebb, mert azok az ellenfeleim, akiket addig legyőztem, közben edzettek, és többször volt rá példa, hogy utána fordult a kocka. De alapvetően ez az egész motivál, hogy még így is sikerüljön fejlődnöm, és ütőképes maradhassak. Egyébként most augusztusban döntik el, mikor lesz a következő műtétem.”

Mindkét versenyző a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapprogramjában is dolgozik. Úgy vélik, azért jó a KIMBA, mert amikor ott edzenek (heti két alkalommal), folyamatosan új impulzusok érik őket, hiszen rengeteg olyan partnerrel dolgozhatnak, akivel a klubjukban nem. 

Niki és Mózes egyaránt részt vesz a július 25. és 31. között esedékes római U17-es világbajnokságon.

  • „Nem pihenünk, mennünk kell tovább, hiszen készülünk a vébére. Ezen a héten kicsit visszafogottabb edzésmunkát végzünk, de aztán táborról táborra járunk. Mi, lányok két-két hetet edzünk a KIMBA-ban és Szombathelyen, Mózesék pedig a KIMBA-ban, Bócsán és Baján dolgoznak” – magyarázza László Nikolett.

A fiatalok végül arról is beszéltek, hogy örülnének, ha a világbajnokságon is dobogóra állnának, de azzal sem lennének feltétlenül elégedetlenek, ha a legjobb ötben zárnának. Elmondták, a nagy álmuk az, hogy egyszer együtt szerepelhessenek az olimpián.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

László Nikolett mérkőzései
46 kilogramm

Selejtező: László Nikolett–Aysel Mammadzada (azeri) tus 4–0-nál

Negyeddöntő: László Nikolett–Virginia Portillo (spanyol) tus 3–0-nál
Elődöntő: László Nikolett–Daniella Beky (norvég) tus 4–0-nál
Döntő: László Nikolett–Alexandra Voiculescu (román) 2–1

László Mózes mérkőzései
45 kilogramm
Selejtező:
 László Mózes–Ionut Mereuta (román) 2–1
Negyeddöntő: László Mózes–Vlagyiszlav Markov (bolgár) tus 7–0-nál
Elődöntő: László Mózes–Huseyn Savadov (azeri) 5–1
Döntő: Jevgen Pokovba (ukrán)–László Mózes tus 4–1-nél