Cikk keresés:    

Korpási még nem döntötte el, folytatja-e

2021. 09. 08., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A tokiói olimpia nem úgy sikerült Korpási Bálintnak a kötöttfogású 67 kilogrammosok között, ahogyan azt szerette volna, hiszen az első mérkőzés után kiesett. A történtek megviselték, és csak arra vár, hogy tiszta fejjel átlássa, érdemes-e folytatnia az élsportot.

A világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint nagyon sokat küzdött azért, hogy kijusson a tokiói olimpiára. Elég csak arra gondolni, hogy kilenc év után először fogyott hetven kiló alá márciusban, a budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen, ahol sikerült kvótát szereznie a 67 kilogrammosok mezőnyében. A felkészülése fantasztikusan sikerült, igazi profiként kezelte a kilókat. Nagyjából három héttel játékok előtt így nyilatkozott a tatai sajtónyilvános edzésen:

  • „Ha két nap múlva kellene bemérnem, gond nélkül megoldanám, ráadásul jó erőben vagyok. A verseny másnapján már utazunk is haza, akkor lennék elégedett, ha a repülőn – amikor a pályafutásomra emlékezem vissza – az járna a fejemben, méltó módon zártam le a karrieremet.”

Ám sajnos Tokióban nem úgy alakultak az események, ahogyan azt „Maci” eltervezte: az első körben 1–1-re, később szerzett ponttal kikapott az örmények háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes, junior-világbajnok kiválóságától, Karen Aszlanjantól. És mivel a rivális nem jutott döntőbe, Korpási Bálint búcsúzott.

  • „Pihenéssel töltöttem az elmúlt bő egy hónapot – kezdi a klasszis. – A családommal már hosszú ideje nem voltunk nyaralni, ezúttal ellátogattunk Görögországba, Korfura. Próbálom magam túltenni az olimpián történteken, és csak előre tekinteni, de ez egyelőre nehezen megy. Úgy érzem, jóval több volt bennem annál, mint amit kihoztam magamból. Mérhetetlenül sajnálom, hogy nem sikerült száz százalékot nyújtanom. Az első mérkőzés mindig vízválasztó, nagy lendületet adhatott volna, ha felém billen a mérleg nyelve. Furcsa, mert ha újra kellene birkózni, valószínűleg ugyanazt a taktikát választanám – maximum azon változtatnék, hogy a harmadik passzivitás után nem lenti helyzetből, hanem állásból folytatnám a mérkőzést. Bosszantó, hogy a mai szabályok szerint úgy is nyerhet valaki, hogy csak fél percig dominál…”

Természetesen Bálint is jelen volt a Lőrincz testvérek bravúrjánál (Tamás arany-, Viktor pedig ezüstérmet nyert), majd együtt érkezett velük haza.

  • „Egyáltalán nem volt bennem rossz érzés velük szemben, nagyon örülök a sikerüknek, a magyar birkózásnak óriási szüksége volt erre. Az emberek természetesen őket ünnepelték a repülőtéren, de rengetegen odajöttek hozzám is, és gratuláltak ahhoz, hogy idáig eljutottam. Mindenki rendkívül pozitívan állt hozzám, és ez nagyon jólesett.”

Tokió előtt úgy készült, hogy ez lesz pályafutása utolsó világversenye.

  • „Hogy folytatom-e? Jelenleg is ezen agyalok. Huszonnégy éve izzadok a szőnyegen, azóta edzésről edzésre, táborról táborba járok. Most, az olimpia utáni volt karrierem leghosszabb pihenőidőszaka. Szerintem eddig is szép eredményeket értem el, még akkor is, ha Japánban nem sikerült dobogóra állnom. Tudni kell, mikor kell kimondani, hogy vége. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy célokat mindig lehet kitűzni magunk elé; jövőre például Magyarországon rendezik a felnőtt Európa-bajnokságot. Szeretném, ha leülepednének bennem azok az érzések, amelyek most kavarognak, és utána, tiszta fejjel mérlegelve döntök.”

Korpási elmondta, akkor sem távolodna el a sporttól, ha úgy határozna, szögre akasztja a birkózócipőjét.

  • „A fiatalok készülnek a néhány hét múlva kezdődő oslói felnőtt-világbajnokságra. Hiányzott a mozgás, így lenéztem hozzájuk a terembe, kicsit edzettem velük. És lám, nem voltam egyedül: a »nagy öregek közül« Lőrincz Tamás is ott ugrált a teremben! Jót nevettünk. Nem olyan könnyű elszakadni tehát a sporttól. Ebben a közegben nőttem fel, ismerek mindenkit. A birkózáshoz értek a legjobban, szóval később is ezzel szeretnék foglalkozni.”

Korpási Bálint azt is elárulta, legkésőbb október elejéig szeretné meghozni a döntést arról, folytatja-e az élsportot.