Cikk keresés:    

Irányt találni – Sike András is új helyzetben

2020. 03. 28., írta: Deák Horváth Péter, fotót készítette: Martin Gábor, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Várható volt az olimpia elhalasztása, de azért más a bizonyosság, amikor ez ki is mondatik. Sike András olimpiai bajnok, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya számára is még mindig friss az élmény, ám a szakember már most a megoldáson töri a fejét. Nincs könnyű dolga. A Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának mondta el a gondolatait Tomka Tivadar mikrofonja előtt. Az interjú szerkesztett változatát közöljük honlapunkon.

  • Őszintén szólva nem lepődtem meg amikor a tokiói játékok halasztásáról döntöttek – mondta Sike András. – Olvastam a híreket, benne volt a levegőben, és bár nem örülünk neki, de meg kell értenünk, hogy a kialakult helyzetben ez lehetett a megoldás.

A felkészülés március elejéig a megszokott mederben folyt, a csapat Tatán vett részt nemzetközi edzőtáborban, természetesen a kvalifikációs versenyre készült, amikor jöttek a szigorítások.

  • Két hete gyakorlatilag mindenki egyénileg készül – tette hozzá a kapitány. – Nem egyszerű megszervezni a munkát, és ha esetleg mégis az idén lett volna az olimpia, nem is tudtunk volna tisztességesen felkészülni rá. 

Mi volt az első gondolat, ami átfutott az agyadon, amikor értesültél a halasztásról?

  • Nyilvánvalóan mindnyájan arra gondoltunk, hogyan tovább. Most várjuk a pontos dátumokat, hogy mikor rendezik meg a kvalifikációs versenyeket, esetleg lesz-e világbajnokság, hiszen azt mindig akkor rendezik meg, amelyik évben nincsen olimpia. Bacsa Péterrel, a nemzetközi szövetség elnökségi tagjával is beszéltünk, de egyelőre még nem tudunk közelebbit a kérdéses időpontokról. A versenyzőink közül vannak, akik elkenődtek, hiszen ez lett volna az utolsó évük, és nagyon oda akarták tenni magukat az olimpián, de az élet mindent felülírt. Nagyon bízom benne, hogy mégis tudjuk tartani bennük a motivációt, és jövőre is velünk maradnak, együtt készülünk az olimpiára.

Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy mi lesz például a világbajnoki címvédő, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamással, aki a 2020-as olimpia után tervezte a visszavonulását?

  • Igen, az iménti megjegyzésem rá is vonatkozik, egyébként Tomi a nemzetközi edzőtáborban kirobbanó erőben dolgozott, nagyon jó kontrollmeccseket birkózott. Remélem, hogy ez a lendület, elszántság 2021-ig is kitart, és nem fogja abbahagyni a versenyzést. 

Mi a helyzet a nagy fogyasztókkal, Korpási Bálinttal és Torba Erikkel?

  • Nyilvánvalóan mindketten válaszút elé kerülnek, hogy vállalják-e még a jövő évben is a súlytartást. Most nyilván kicsit elengedik magukat, ami természetes, de aztán talán rövidesen megtudjuk, hogy mikor lesz a kvalifikáció, ők pedig remélhetőleg továbbra is ott lesznek a csatasorban – fejezte be a rövid helyzetelemzést Sike András szövetségi kapitány a Kossuth rádiónak adott interjújában.