Cikk keresés:    

Hétfőn rajtol az U20-as világbajnokság

2022. 08. 14., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hétfőn kezdődik Bulgária fővárosában, Szófiában az U20-as birkózó világbajnokság, amelyen a magyar válogatott 17 sportolóval képviseli magát. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter a csapat vezetőjeként lesz ott a versenyen – vele beszélgettünk a várakozásokról.

A programot a szabadfogásúak nyitják, ebben a fogásnemben összesen négy fiatalunk szerepel a vb-n.

  • „Mindhárom szakágban kevesebb létszámú csapat indul, mint az Európa-bajnokságon – elsősorban a kontinensviadalon nyújtott teljesítmény határozza meg, hogy ki kap indulási lehetőséget. Szabadfogásban az Eb-n nem értünk el kiemelkedő eredményt, a világbajnokság esetükben mindig különösen nehéz. Minél harcosabb küzdelmet várok a srácoktól, s azt, hogy mérkőzéseket nyerjenek. Két fiú, a tavalyi kadetvébén harmadik Gombos Alex, valamint a korosztályos Eb-n bronzérmes Gellén Milán sérülés miatt sajnos kihagyja a bulgáriai versenyt” – magyarázza Bácsi Péter.

A lányoknak mindhárom éremből egy-egy színű jutott Rómában.

  • „Esetükben érmekben bízunk, különösen a rendkívül szuperül sikerült Európa-bajnokság után. A világbajnokság azonban egészen más kávéház: az ázsiai és az amerikai hölgyek felforgatják a mezőny erőviszonyát. Ettől függetlenül azt hiszem, hogy az Eb-n érmet nyert lányaink Szófiában is dobogóra állhatnak, és természetesen a többiekben is bízunk. Az Európa-bajnok Nyikos Veronika nagyon fiatal, kadetkorú még, de a hetvenhat kilóban bármi megtörténhet – az biztos, hogy Európa-bajnokkéntdobogós helyezésre kell hajtania.”

Kötöttfogásban, a 67 kilogrammosok között Vitek Amadeusz indult az Európa-bajnokságon, miután Kovács Ádám sérülés miatt nem tudott kiállni ellene a válogatón. Amadeusz nem tud szerepleni a vb-n, ezért a válogatott edzők javaslata alapján Kovács Ádám és Takács Zsolt között dőlt el a címeres mez sorsa, amelyet utóbbi nyert meg.

  • „Kötöttfogásban egy, maximum két érmünk lehet – előbbi a reális, talán egy pontszerző hely mellett. A Rómában aranyérmes Tösmagi Attila sajnos jelenleg nincs topformában, az Eb óta többszörbetegséggel bajlódott. Persze bízunk abban, hogy így is képes dobogóra állni a világbajnokságon is.”

Bácsi Péter végül arról beszélt, hogy amennyiben a teljes csapat összesen három érmet nyerne, azzal elégedettek lehetnénk.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA

A magyar válogatott és a verseny programja

Szabadfogás
Hétfő-kedd. 57 kg:
 nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 70 kg: Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA), 79 kg: nincs magyar induló. 97 kg: nincs magyar induló.

Kedd-szerda. 61 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Nemes Bálint (Haladás-KIMBA), 86 kg: Hajduch Nándor (Szarvasi BE), 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC), 125 kg: nincs magyar induló.

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
 nincs magyar induló. 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg: Borsos Viktória (Kispest NSI-KIMBA), 68 kg: nincs magyar induló. 76 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA).

Csütörtök-péntek. 53 kg: Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA), 57 kg: Béres Adrienn (BHSE), 62 kg:Soliman Yasmine (PEAC-KIMBA), 65 kg: Elekes Enikő (KSC-KIMBA), 72 kg: Virág Zsófia (Soltvadkerti TE-KIMBA).

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg: nincs magyar induló. 63 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA), 77 kg: Zurai Rajmund (DVTK), 87 kg: nincs magyar induló. 130 kg: Bazsó Adolf (ESMTK).

Szombat-vasárnap. 60 kg: nincs magyar induló. 67 kg: Takács Zsolt (ESMTK-KIMBA), 72 kg:Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 82 kg: nincs magyar induló. 97 kg: nincs magyar induló.

A magyar bírókat Palásti Tibor képviseli az U20-as világbajnokságon.