Cikk keresés:    

Háború van – nyerjük meg!

2020. 03. 21., írta: Deák Horváth Péter, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nem létezik, hogy ez a koronavírus kibabráljon velünk. Igaz, kaptunk egy megrendítő csapást, hiszen gyakorlatilag már minden készen állt arra, hogy Budapesten lebonyolítsuk az európai kvalifikációs versenyt, ám az élet megálljt parancsolt, most pedig várunk, miközben fogódzót keresünk. Bacsa Péter, a szövetség ügyvezető alelnöke tudja jól, milyen szakmai-érzelmi hullámvasúton ül most a birkózócsalád, és bár a szerelvény lefelé száguld, ilyenkor segíthet az összetartás, egymás segítése, és a birkózók legendás akaratereje.

Véget ért a külföldiekkel közös edzőtábor, és ezekben a napokban, hetekben minden válogatott versenyzőnk egyéni utat kénytelen keresni a felkészülésben.

Elmaradt a budapesti olimpiai kvalifikációs verseny, amely néhány nap múlva kezdődött volna el. Hogyan lehet ilyenkor tervezni?

  • Gyakorlatilag napról napra változhatnak a fogódzók, a fix pontok – mondta Bacsa Péter, szövetségünk ügyvezető alelnöke. -  Ahhoz a pillanatnyilag hivatalos tényhez tartjuk magunkat, hogy az olimpiát az eredetileg meghatározott időpontban Tokióban lebonyolítják. Ehhez kell igazodnunk. A nemzetközi szövetségtől, az UWW-től kaptunk egy hivatalos levelet, amely azt tartalmazza, hogy május végéig, június elejéig tolják el a kontinentális, illetve a világselejtezőt. Ez lehet az utolsó lehetséges dátum, amikor még le lehet bonyolítani nálunk az európai versenyt, majd pedig Bulgáriában a világselejtezőt. 

Kemények a birkózók, de feltételezem, hogy ez a kényszerhelyzet nagyon meggyötörheti őket.

  • Ez így van. Persze, most nem arról van szó, hogy nem mehetünk el az olimpiára, mint például 1984-ben, amikor a bojkott fosztott meg minket a részvételtől, és akkor a fiúk tehetetlen dühükben gyakorlatilag szétverték az edzőtábort. A mai helyzet nem ilyen, de ugyanúgy fel kell dolgozniuk a történéseket, a csalódást. Mindannyiunknak, hiszen pár nap múlva már építettük volna a termet, és azt kell mondjam, hogy kilencvenkilenc százalékos készültségben voltunk, tehát gyakorlatilag teljesen készen álltunk arra, hogy fogadjuk az olimpiára még pályázó európai mezőnyt. Nehéz ilyenkor visszakozni, de ha az UWW szabad jelzést ad - stílszerűen megfújja a sípot - mondjuk május közepén, nekünk nem lesz szükségünk több hónapnyi felkészülésre, egy hét is elegendő, hogy aztán a versenyt világbajnoki színvonalon meg tudjuk rendezni. 

Bacsa Péter elmondta még, hogy a budapesti viadal jótékonyan megmozgatta volna a magyar birkózó társadalmat, ott szurkolt volna 3-4 ezer gyerek a lelátón, de erre még egyelőre türelmesen várnunk kell.

  • Természetesen keressük a megoldásokat – tette hozzá a sportvezető. – Folyamatosan egyeztetünk a MOB-bal, a sportállamtitkársággal, és ha konkrétumokat tudunk mondani például a szervezett edzőtábor ügyében, akkor azonnal megosztjuk mindenkivel.