Cikk keresés:    

Gyakorlat teszi a mestert, de…

2020. 09. 08., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózószövettség (MBSZ) és a szervezet bíróbizottságának rendezésében bírótovábbképzőt tartottak Budapesten, a Prémium Apartmanházban.

Nem csak a sportolókat, a bírókat is mélyen érinti a versenyek hiánya; ők sem tudják hétről hétre azt a munkát elkötelezetten végezni, amit szeretnek. Az MBSZ bíróbizottsága épp emiatt próbálja folyamatosan „tűzben tartani” a tagokat: az utóbbi hónapokban különböző teszteket küldött körbe, amelyek megoldása kötelező volt, emellett rendszeresen hirdeti a nemzetközi webináriumok online megtekintését.

Vasárnap újabb kezdeményezés zajlott: bírótovábbképzőt tartott a fővárosi Prémium Apartmanházban, amelyen a koronavírus-járvány ellenére is nagy létszámmal vettek részt az érdekeltek.

Az MBSZ főtitkára, Farkas Tibor nyitotta meg az eseményt. A szakember felhívta a figyelmet a maszkhasználatra és a távolságtartásra, emellett beszélt a hazai országos bajnokságok őszi megrendezéséről, s kitért arra is, hogy a szövetség buzdítja az egyesületeket a kisebb versenyek szervezésére.

A bíróbizottság elnöke, Pál Szabolcs vette át a szót, aki értékelte a bírók első féléves teljesítményét, majd kitért azokra a biztonsági szabályokra, amelyek az őszi magyar versenyeken biztosan betartandók (ide tartozik például az is, hogy a bírók a sportolókkal nem foghatnak kezet, nem emelhetik fel a győztes karját).

A bíróbizottság tagja, Rögler Gábor a bírói tesztek kérdéseinek átbeszélése mellett szituációk szakmai elemzésébe, interaktív megvitatásába kezdett. Szóba került a passzivitás kötött- és szabadfogásban, az elrendelt parterre-helyzet kötöttfogásban, a lábhasználat szankcionálása kötöttfogásban, a fogásból és szőnyegről való menekülés, a tiltott fogások és a challenge.

Ismét Pál Szabolcs érkezett a mikrofonhoz, aki azt taglalta, a bírók miként előzhetik meg a sérüléseket meccs közben. Kiemelte, a birkózás nem tartozik a legveszélyesebb sportágak közé: a 2016-os riói olimpián 15 olyan sportág volt, amelyben több sérülés történt – ezek közé tartozik a tollaslabda, az atlétika és a műugrás is.

Az ebédszünet után ismét a bizottság elnöke lépett a kivetítő elé; zárásként videókat mutatott, s interaktív módon elemezte azokat a résztvevőkkel.

Tanulságos napot zártak tehát a bírók. Elcsépelt a közmondás, de jelen esetben helytálló: gyakorlat teszi a mestert – gyakorlat híján legalább ily módon naprakészen tarthatják a tudásukat.