Cikk keresés:    

Erőnléti edzőképzés a szövetség támogatásával

2020. 07. 22., írta: hf3.hu, fotót készítette: Thor Academy, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Július 29-ig lehet még jelentkezni arra birkózás specifikus erőnléti edzőképzésre, amelyet 50%-ban a Magyar Birkózó Szövetség is segít a Kiemelt Sportágfejlesztési Támogatásban. A képzések augusztusban indulnak, három teljes hétvégét vesznek igénybe. A szövetségi együttműködés keretein belül a részvételi díj 120.000 forint!

A képzés jelentkezési felületét és részleteket ITT lehet megtekinteni!

A hf3.hu-n megjelent cikket teljes terjedelmében tesszük közzé:

Forradalmi együttműködés a birkózás érdekében

Ahogyan beharangoztuk, több évvel ezelőtt elkezdtünk dolgozni egy hosszútávú folyamaton, s ezen erőfeszítések révbe értek! Kitűztük célunkként azt, hogy a lehetőségeinkhez mérten segítsük és erősítsük, mind rekreációs és szabadidő-, mind pedig az élsportolói szinten a minőségi funkcionális edzés szerepét. Hogy jönnek ide a bírkózók? Miért ilyen jelentőségteli a bejelentés? Ezekre a kérdésekre ad választ a folyamatokban leginkább érintett négy sportember, sportdiplomata. Akiknek köszönhetően reménykedhetünk abban, hogy valami elindul a Magyar sportéletben, amire már régóta várnak a szakemberek!

A helyszín a Magyar Sport Háza, ahol az egyeztetések zajlottak a szövetségek együttműködése kapcsán. Jó hangulatban folytatott megbeszélések után is, szüntelen a szakmázás és a lehetőségek közös kutatása uralja a diskurzust. Megpróbáljuk hát az érintettekkel összefoglalni mindazt, ami miatt ez a történés egy új irány kezdetét jelentheti, mind a Hf3, mind a birkózósport, mind pedig a hazai sportélet számára.

“Sokan használják, sokan élvezik a gyümölcsét annak, amit a szeretett edzésirányzatunk ad, azonban fontos számunkra az is, hogy e mozgásrendszer minél inkább minőségi úton terjedjen el.” – ragadta magához a szót Hosszú Szilárd, a Hf3 szövetség elnöke.

“Mióta megalakult a HF3, azóta dolgozunk azon, hogy előmozdíthassuk a hazai sportélet mumusának számító háttértámogatási folyamatokat, persze mindezt a mi szakmánk oldaláról. Azonban hiszünk abban, hogy ez csupán egy lépcső és más irányokból is elindulnak hasonlóan építő jellegű folyamatok.”

De mi is ez az előrelépés és együttműködés pontosan?

“A Magyar Funkcionális Fitness Szövetség és a Magyar Birkózó Szövetség közös szervezésében , a Thor Academy Akkreditált  képzési központ által létrehozott erőnléti edzőképzésről van szó.” – summázta a lényeget Nyárasdi Zsolt, a Hf3 elnökségi tagja, akinek elévülhetetlen szerepe van a sikeres tárgyalássorozatban.

Majd folytatta kicsit kibontva a lényeget: “Jelenleg az edzői bekerülési feltételrendszer nincs alaposan kidolgozva, nincs nemzetközi rendszer, mely meghatározza, hogy ki-milyen végzettséggel , képesítéssel láthatja el az edzői munkakört. A magyar edzők olyan képzési rendszerének összeállítása lebegett a szemünk előtt , mely nem csupán a felnőtt válogatottunk olimpiai csapatának felkészülését segíti , hanem egy hosszútávú utánpótlás-képzésben is nemzetközi szintre emelheti a jelenlegi és a következő edzők generációit.

Ahhoz azonban, hogy megértsük, miért van ennek a lépésnek a gyakorlatban óriási jelentősége, Bácsi Pétert kérdeztük. A Magyar Birkózó Szövetség szakmai vezetője saját bőrén is tapasztalta a különbségeket. Márpedig európa-, és világbajnok birkózóként, olimpikonként alighanem hitelesen képviseli a sportolók és az egész birkózótársadalom érdekeit:

“Emlékszem, hogy amikor én voltam utánpótláskorú sportoló, akkor micsoda különségekkel szembesülhettünk egy-egy világverseny alkalmával: kiváló edzők készítetettek fel minket, akiknek hálás vagyok a mai napig. Sőt igazából kisebbfajta csoda, hogy ezek a szakemberek ilyen eredményeket hoztak ki a generációnkból, hiszen más nemzeteknél már évtizedekkel ezelőtt kialakult a stábmunka hagyománya. Külön szakemberek foglalkoztak a különböző aspektusokkal, s készítették fel a sportolókat, egészen az utánpótláskorúaktól indulva: diatetikus, sportpszichológus és persze erőnléti edző. Nálunk óriási előrelépés volt, mikor elkezdett a szövetség együtt dolgozni erőnléti edzővel, úgy hiszem a sikereimben is nagy szerepe van ennek a látszólag kis változásnak. Egyszerűen el kell fogadni, hogy a szakedzők nem lehetnek multifonkcionálisak speciális és modern felkészítés nélkül. Most ennek érdekében igyekszünk hozzátenni, hiszen fontos, hogy már fiatalkorban a megfelelő alapokat sajátíthassák el a tehetségek. Ehhez azonban haladni kell a korral és élni a lehetőségekkel a trénereknek is!”

A birkózók már évekkel ezelőtt felismerték ennek a fontosságát, s ahogy Bácsi Péter is elmondta, elkezdtek erőnléti edzővel dolgozni. Itt kerül a képbe Okner Ernő, aki csapatával az APEX-el immáron 3 éve segítenek a férfi-, és női válogatott erőnléti felkészítésében:

“Nagyon fontos kiemelni, hogy a közös munka nem az egyének edzéséről szól, hanem a lényeg, hogy az edzéseket az adott sportág sajátosságaihoz kell igazítani, hogy valóban eredményes legyen a munka. Mivel birkózó voltam és az APEX csapatán belül is a kollégák többsége rendelkezik hasonló sportmúlttal, így gyorsan fel tudtunk állítani egy működőképes tervet.

Hagyomány itthon, hogy 20-30 éves módszerekkel erősítettünk, azonban ezeket mi felülírtuk a modern funkcionális edzés tudománya alapján.

Első lépésként a súlyok és tempók visszabontásával indítottunk és a helyes technikai kivitelezésekre fektettük a hangsúlyt. Ez az “alapok megteremtésének”  éve volt. Aztán a második évben a tempómunka, szettfelépítések vették át a szerepet, majd a 3. évben kikerültek azok a mozgások és gyakorlatok, melyek a tapasztalatok alapján a sportági deformitások és specifikumok miatt nem voltak nélkülözhetetlenek. Mondhatjuk, hogy mostanra jutottunk el közösen oda, hogy kialakult egy hatékony és eredményes rendszer. Ezt a tapasztalatot szeretnénk a képzésen továbbadni.”

“Valóban érdemes megnézni, hogy az eredmények javultak a válogatottaknál” – reflektált Bácsi Péter.

“Azonban nem is csupán a mostani eredmények lényegesek, hanem bíztató a jövőre nézve az, hogy a sérülések is jobban elkerülik a csapatot. Márpedig utánpótlásszinten ez az egyik legfontosabb momentum. Hiszen a tehetségeinket nem szabad elveszítenünk és a fejlődésükben sem engedhetünk meg töréseket!

Miképp kerül bevezetésre a képzés?

Hosszú Szilárd: “A képzés egyik fontos célja, hogy ne csak elméletben hanem gyakorlatban is megértsék az edzők a folyamatokat.

Az idei évben egy rövidített “D” típusú képzéssel indítunk, mely érinti a teljes anyagot , de csak a legszükségszerűbb témákban megy mélységeiben bele. 

Egy átfogó oktatáshoz szükségszerű legalább 8 hétvége, amire a vírushelyzetet követően megváltozott versenynaptár most nem engedélyezett elég időt.
A képzési idő rövidsége miatt, a teljes anyagot egy hosszabb “A” típusú képzésben a 2021-es évre tervezve valósítunk meg, az új felnőttképzési törvény szerint.”
Végszóként mindezt Bácsi Péter egészített ki: “A rövidített képzés elegendő egy alapvető korosztály szerinti edzésprogramozás alapjaihoz, de mindenképp javasoljuk az edzőink online felügyeletét és konzultációját.

A rövidített képzés egy sokkal interaktívabb képzés, mely nem a száraz anyagok leadása, sokkalta inkább az elméleti képzés azonnali gyakorlatba való installációja. Azonban történt a folyamatok során egy örömteli lépés: a jövőben ez az akreditált képzés a szövetségünk által nélkülözhetetlenné válhat a trénerek számára, mindez pedig Bacsa Péter alelnökünk támogatásának köszönhető, aki előremutató lépésként szorgalmazza mindezt.”

Mi a Hf3 részéről is köszönjük Bacsa Péter és Bácsi Péter támogatását és reméljük, hogy ez egy első lépés mind a két szövetség gyümölcsöző együttműködésében, mind pedig a komplett hazai sportélet erőnléti edzéshátterének felkészítésében. Mi azon leszünk, hogy minél több sportág előrelépést tudjon mutatni!

A képzés jelentkezési felületét és részleteket ITT lehet megtekinteni!