Cikk keresés:    

Elégedett fiúk, csalódott lányok

2020. 12. 20., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Egy arany-, négy ezüstéremmel és két ötödik hellyel zárt a magyar birkózóválogatott a Belgrádban pénteken véget ért egyéni világkupaversenyen; a három szövetségi kapitány értékeli a történteket.

A koronavírus-járvány miatt rendhagyó és csalódásokkal teli esztendőt zártak a birkózók Szerbiában, az egyéni világkupán. A legsikeresebb fogásnemünk a Sike András vezette kötöttfogású válogatott volt, amely rendkívül fiatal csapattal egy arany- és három ezüstérmet nyert, és így az oroszok mögött a csapatrangsor második helyén zárt: a világbajnok Korpási Bálint (72 kg) mindenkit maga mögé utasított, míg a felnőtt Eb-második Lévai Zoltán (77 kg), a junior kontinensbajnok Szőke Alex (97 kg) és az Európa Játékokon ezüstérmes Torba Erik (63 kg) a dobogó második fokára állhatott.

  • „Túlteljesítettük a várakozásainkat, elégedett vagyok a fiúkkal, kitettek magukért – kezdi értékelését Szöul olimpiai bajnoka, Sike András. – A viadal erőssége valamelyest gyengébb volt, mint az Európa-bajnokságé, de erősebb, mint bármely Ranking-versenyé; az oroszok például elsőszámú alakulattal álltak ki. Hozzá kell tenni, senki nem birkózott élete formájában, meglátszott, hogy a pandémia miatt szerte a világon nehezebben készültek fel a versenyzők. Például Korpási Bálint sem úgy mozgott, ahogyan azt megszoktuk tőle; egyébként sem nevezhető virtuóznak a stílusa, ám ezúttal elmaradtak az akciói. A rutinjának és a stabilitásának köszönheti a győzelmet. Lévai Zoltán ezüstérmét sajnálom, taktikai hibát vétett a kétszeres olimpiai bajnok Vlaszovval szemben; nem lett volna szabad passzivitást kapnia az első menetben. Szőke Alex remekül birkózott, ebben az évben is sokat fejlődött – jó sorsolást kapott, amellyel élni is tudott. Ami Torba Eriket illeti: kiváló teljesítményt nyújtott, és véleményem szerint nem csupán rajta múlt, hogy nem az övé lett az aranyérem; egészen másképp alakult volna a mérkőzés képe, ha a második menetben az orosz Lokiajev ellen is ítélnek passzivitási pontot…”

A kapitány összességében elégedett az ötödik helyen záró Kecskeméti Krisztián (60 kg), az idő előtt búcsúzó Lévai Tamás (82 kg), Takács István (87 kg) és Váncza István (67 kg) szereplésével is.

A szabadfogású csapatból a már olimpiai kvótás világbajnoki harmadik Muszukajev Iszmail (65 kg) ezüstérmet nyert, Kuramagomedov Murad pedig ötödik lett. Noha a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Dvorák László magánéleti problémák miatt nem vehetett részt a belgrádi seregszemlén, online figyelte a történteket.

  • „Muszukajev zseniálisan küzdött, bíztam abban, hogy az örmény Tevanjant is felőröli, de nem feküdt neki a stílusa. Murad nagy hibát vétett azzal, hogy az utolsó pillanatban kilépett a szőnyegről a szlovák Szalkazanovval szemben, emiatt csúszott le a dobogóról. Gamzatgadzsi Halidovot (57 kg – a szerk.) is kiemelném, aki súlyos térdsérülésből visszatérve nyert a felnőtt-vébé-bronzérmes indiai Ravi ellen. Antal Dánielt (70 kg), Vilhelm Richárdot (61 kg) és Vida Csabát (79 kg) egyaránt dicséret illeti, nagyon elégedett vagyok velük, kiválóan birkóztak, keményen küzdöttek.” – magyarázza Dvorák.

A női válogatottat – betegségek és sérülések miatt – csak két magyar, az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett és az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Szél Anna (62 kg) képviselte. Előbbi egy, utóbbi két mérkőzés után esett ki.

  • „Egyiküknek sem alakult zökkenőmentesen az éve; sérülés miatt hosszabb kényszerpihenőre szorultak, Anna ráadásul 2019-hez képest három (!) súlycsoporttal feljebb versenyez – neki sajnos a meccs közben kiment a térde, megsérültek a szalagjai, reméljük, nem nagy a baj. Zsanett az olimpiai bajnok kanadaitól, Wiebétől kapott ki, és nem birkózott jól; közel sincs olyan állapotban, amilyenben kellene. Nem azt vártam, hogy világbajnok formában lesznek a lányok, de ennél azért többet reméltem. Az biztos, hogy sok feladatunk lesz a márciusi olimpiai kvalifikációs viadalig.”