Cikk keresés:    

Egységesítik az edzőképzést

2021. 02. 19., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) főtitkára, Farkas Tibor számolt be a felnőttképzési intézményekben történő, birkózóedző-oktatást és a vizsgáztatást érintő változásokról.

Az egységes felkészültség és a minőségi oktatás jegyében új szisztéma mentén tanítják a birkózóedzőket a felnőttképzési intézményekben és megváltozik a vizsgarendszer is. A vizsgák megszervezéséért és lebonyolításáért a felelős szervezet, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara lesz. A folytatásban az eddig megszokotthoz képest eltérő módon, központosított program keretein belül vizsgázhatnak a tanulók.

  • „Egységes szisztémát alakítanak ki, ezzel biztosíthatják azt, hogy mindenki ugyanazon feltételeknek feleljen meg – magyarázza az MBSZ főtitkára, Farkas Tibor. – Ennek okán felkérést kaptunk arra, hogy kidolgozzuk azt a tananyagot, amelyet aztán a képzőintézményekben megtanulnak a diákok. Ennek érdekében összehívtuk azokat az edzőket, akik ismerik a képzés menetét, kellő tudásuk van ahhoz, hogy megírják az új tananyagot. A felkérések előtt azt is szem előtt tartottuk, hogy olyan embereket válasszunk, akik alkalmasak arra, hogy beépítsék az ismeretieket a rendszerbe.”

A főtitkár kiemelte, a változásra amiatt volt szükség, mert az egyes intézmények által biztosított képzés tartalma és színvonala is nagyon eltérő volt. 

  • „A birkózásban mindig problémát jelentett, hogy lényegében szájhagyomány útján terjednek a sportági ismeretek, fogások és a technikák – az új rend talán jobban összefoglalja mindazt, amely segítségével minőségi munkát végezhet az edző. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy igazán kiváló mester csak akkor válhat valakiből, ha a megszerzett tudást folyamatosan fejleszti, érdeklődik, és megállás nélkül képezi magát.”

Farkas Tibor kiemelte a vizsgákon közreműködő vizsgafelügyelők fontosságát:

  • „úgynevezett névjegyzékbe kerüléssel válhat valakiből vizsgabiztos. Az MBSZ levelet írt azon egyesületeknek, amelyekben dolgoznak az említett feladat elvégzésére alkalmas trénerek. Szinte elengedhetetlen, hogy az érintettek elfogadják a felkérést és jelentkezzenek, hiszen, ha nem tudunk kellő mennyiségű és minőségű felügyelőt delegálni, akkor olyan szakemberek döntenek, akiknek nincs igazán birkózómúltjuk.”

A főtitkár elmondta, aki érez magában elég elszántságot az említett a feladathoz, ne hezitáljon, adja be pályázatát. 

A vizsgafelügyelői pályázati felhívást ITT lehet megtekinteni!

A pályázati adatlapot ITT lehet letölteni!

Amennyiben további információra van szükség, Farkas Tibornál telefonon lehet érdeklődni.