Cikk keresés:    

Egy-két-há, és!?

2021. 02. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Ritter Árpád, a női birkózóválogatott szövetségi kapitánya további egy, akár két olimpiai kvótában reménykedik. Úgy véli, a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyen a hölgyeknek valamelyest egyszerűbb lehet a dolga, mint márciusban, a budapesti európai seregszemlén.

Nem sikerült jól a női birkózóknak a december végi, belgrádi egyéni világkupa. A válogatottat – betegségek és sérülések miatt – csak két magyar, az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett (76 kg) és az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Szél Anna (62) képviselte. Előbbi egy, utóbbi két mérkőzés után esett ki. A Szerbiában történtek után, január 2-től az utánpótláskorúakkal kiegészült nemzeti együttes gőzerővel vágott neki az alapozóidőszaknak.

  • „Tatán és Mátraházán egyaránt dolgoztunk – kezdi a fogásnem szövetségi kapitánya, Ritter Árpád. – A kötött- és a szabadfogásúakkal együtt is edzettünk, közösen futottunk. Természetesen a szőnyegen utóbbi fogásnemtől már elkülönültünk. Az elmúlt hetekben tapasztalt hozzáállással és a mutatott munkával összességében elégedett vagyok. A fiatalok között akadtak olyanok, akiknek ez volt az első velünk töltött alapozásuk; ők fizikailag és mentálisan különösen elfáradtak.”

A csapat bő egy hete Lengyelországban készül.

  • „Még erősítünk, de immár a birkózás van előtérben. Ügyesek a lengyelek, igazán jó párharcok alakultak ki. A legfontosabb az, hogy végre új ingereket kaphatnak a lányok, a hazai mezőny ugyanis nem túl nagy, megszokták már egymást – főleg a pandémia idején, amikor ellehetetlenültünk a nemzetközi táboroktól.”

A felnőttek közül háromszoros világbajnoki bronzérmes, Eb-győztes Barka Emese (57), az U23-as Eb-harmadik Dénes Mercédesz (53), az Eb-bronzérmes Galambos Ramóna (57), Németh Zsanett és a világbajnok, Eb-második Sastin Marianna (62) vesz részt a felkészülésen. Február 5-én térnek haza, egy hetet a fővárosban dolgoznak, majd Ukrajnába utaznak.

  • „Kéthetes tábor vár ránk, amelynek végén nívós nemzetközi versenyen veszünk részt. Kíváncsian várom, mire leszünk képesek. Kezd összeállni a keret a március tizennyolcadikán kezdődő budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyre, ezzel kapcsolatban hivatalos döntés viszont még nem született. Nem jó hír, hogy Mercédesszel apró baleset történt: októberben műtötték a térdét, amelyből felépült – Tatán ugyanott megsérült. Bizakodó vagyok, remélem, Ukrajnába már velünk tarthat.”

Női birkózóként egyedüliként Sastin kvalifikálta magát a tokiói olimpiára: a 2018-as nur-szultani vébén elért ötödik helyével.

  • „Ötvenhárom, ötvenhét és hetvenhat kilóban egyaránt esélyünk lehet a kvótaszerzésre, de nagyon kemény feladat előtt állnak a lányok; az európai mezőnyben számos klasszis vadászik még a Japánba szóló repülőjegyekre. Legalább egy kvótát szeretnék, de persze kettőnek még jobban örülnék. A helyzet az, hogy szerintem a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalon valamelyest egyszerűbb lehet a dolgunk; noha azon a megméretésen is küzdhetnek még kiemelkedő képességű sportolók, a legjobbaknak már biztos lesz a helye.”