Cikk keresés:    

Benkő Gyula kilencvenéves!

2021. 01. 25., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szombaton ünnepelte 90. születésnapját a Szegedi VSE birkózószakosztályának már-már legendás mesteredzője, Benkő Gyula. Ezúton is kívánunk neki boldog születésnapot!

Szegeden a múlt évi edzőváltozás után minden halad rendben a maga útján. Benkő Gyula vezetésével fegyelmezett munka folyik a birkózóteremben, míg dr. Dáni Mihály, az SZVSE elnöke derűlátóan látja a jövőt – írta a Képes Sport az 1971. június 22-i számában.

Benkő Gyula így nyilatkozott akkor a lapnak:

  • „1963-ban már egy évet segédkeztem Szegeden. Aztán átmentem az ITSK-ba, és közben az utánpótlás-válogatottban is dolgoztam. Hat évvel később, 1969-ben megkeresett az SZVSE vezetősége, és felkért, hogy vállaljam el a vezetőedzői feladatokat. Teljesen szétzilált szakosztályt vettem át. A régiek már nem voltak alkalmasak a magasabb szintű munkára, az alapoknál kezdhettünk mindent. Legfőképpen emiatt nincs felnőttcsapatunk jelenleg, de három év múlva lesz, és akkor nem átmeneti jelleggel szerepelünk majd az NB I-ben! Ragyogó ifjúsági és serdülő versenyzőink máris a legjobbak közé tartoznak az országban. Lezártuk a múltat, előre kell tekintenünk!”

Benkő többek között foglalkozott a kétszeres olimpiai ezüstérmes Balla Józseffel, a junior világ- és Európa-bajnoki harmadik, olimpikon Bodó Antallal, a vb-ezüstérmes Péter Istvánnal és a kadétvilágbajnok Tóth Jánossal. Sokat tett a birkózásért, méltán kapott mesteredzői kitüntetést 1991-ben.

  • „Reggelig sorolhatnám azokat a sikereket, amelyeket az SZVSE sportolói elértek. Szerencsés vagyok, mert sokat kaptam a sportágtól: a válogatott mellett egyaránt dolgozhattam, eljuthattam például Kubába, Franciaországba, Görögországba és Németországba is” – nyilatkozott Benkő Gyula a delmagyar.hu-nak 2013-ban, a 82. születésnapján.

A mester ezúttal kerek évfordulóhoz érkezett, és immár 90 éves. A Magyar Birkózószövetség az alkalmat megragadva kíván neki nagyon boldog születésnapot!