Cikk keresés:    

Bácsi Péter értékelt, válogató 97 kilóban

2021. 03. 28., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Marjai János, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Ahogyan azt a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter hétfőn jelezte, a szervezet szakmai igazgatója, Bácsi Péter még ezen a héten értékeli a magyar csapat budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen nyújtott teljesítményét. A kétszeres kötöttfogású világbajnok noha elégedett Korpási Bálint (67 kg) kvótaszerzésével, összességében inkább csalódott a viadal után.

Múlt csütörtökön a szabadfogásúak eseményével rajtolt a program a BOK-csarnokban. A válogatott két legrutinosabb tagja, Ligeti Dániel (125 kg) és Veréb István (86) egyaránt kikapott az első mérkőzésén. A még juniorkorú Korcsog Milán (97) szintén, ám ő tisztesen helytállt az aktuális Európa-bajnok török Karadenizzel szemben. A két honosított sportoló, Halidov Gamzatgadzsi (57) és Kuramagomedov Murad (74) közül utóbbi állt közelebb a kvótaszerzéshez, ám a negyeddöntő utolsó másodperceiben az azeri Gadzhiyev fordított.

  • „Bosszantó, hogy Murad lényegében nyert meccset bukott el – kezdi értékelését Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója. – Főleg amiatt, mert az elődöntőben jó eséllyel legyőzhette volna a román Vasilioglót. Habár ez másnap, a bronzmérkőzésen mégsem sikerült, motiválatlanul birkózott, pedig legalább becsületből illett volna felállnia a dobogóra. Ligeti Dani is csupán árnyéka volt önmagának, pedig a sorsolását tekintve reális esélye lehetett volna az aranycsatába jutásra, ami ugyebár kvalifikációt jelentett (az esemény első és második helyezettjének járt a kvóta – a szerk.). Veréb István rendkívül nehéz ágra került, csakúgy, mint Halidov, aki egyébként egyre jobban birkózik, fejlődik, de esetében rendkívül kritikus a fogyás. Nagy valószínűséggel épp amiatt nem indul a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalon; már-már az egészsége forog kockán, nagyon megviselt. Dicséret illeti Korcsog Milánt, remekül küzdött. A srácoktól egyértelműen azt várjuk, hogy összeszedjék magukat a következő másfél hónapban.”

Pénteken a női birkózóké lett a főszerep, ám egyetlen magyar hölgy sem örülhetett Tokióba szóló repülőjegynek. A háromszoros vb-bronzérmes, Európa-bajnok Barka Emese (57) az negyeddöntőben kikapott a későbbi győztes ukrán Hrusinától, és noha a dobogó harmadik fokára végül felállhatott, a kvalifikációs célját ezúttal nem érte el. Az Eb-második Németh Zsanett (76) két vesztes meccset követően búcsúzott, míg a két, még utánpótláskorú magyar, Szabados Noémi (68) és Szekér Szimonetta (53) remek tapasztalatot szerezve, ám nyeretlenül távozott a BOK-csarnokból.

  • „Lényegében ugyanaz elmondható, mint szabadfogásban: csalódottak vagyunk. A legnagyobb fejtörést Zsani okozza – két sima vereséget szenvedett, ráadásul nem látszódott rajta a harciasság, a küzdeni akarás. Már a tavalyi, római Európa-bajnokságon is hasonlóan rosszul teljesített, szóval itt az ideje, hogy újra magára találjon! Máskülönben el kell gondolkozunk azon, hogy esetleg más kapjon lehetőséget ebben a súlycsoportban. Emese sem birkózott jól, de küzdeni akart, nem a motivációval volt a probléma. Szófiában mindent félre kell tennie, és csak a kvótaszerzésre szabad gondolnia. Remélem, nem nyomja össze a teher, én hiszek benne. A fiatal lányok egyébként keményen odatették magukat, és ezt jó volt látni.”

A világ- és Európa-bajnok kötöttfogású, Korpási Bálint a budapesti megméretés előtt legutóbb 2012 szeptember 21-én, a baki Grand Prix-versenyen birkózott 70 kiló alatt. Hihetetlen akaraterővel és odaadással ismét ledolgozta a kilókat, és egyedüli magyarként olimpiai kvótát szerzett a fővárosban – a 67 kilogrammosok mezőnyében. De mind a négy kötöttfogású srácról el lehet mondani, kitett magáért. Torba Erik (60) az olimpiai bronzérmes norvég Bergén, a világ- és Európa-bajnok bolgár Angelovon túljutva lett elődöntős, gigászi csatában végül 5–4-re kikapott a török Kamaltól – fájó, ám illik megemlíteni, hogy zseniális formában volt a rivális. A még mindig újdonsült nehézsúlyúnak nevezhető Varga Ádám (a nemzetközi porondon először a római Eb-n birkózott a 130 kilogrammosok között) is az elődöntőig menetelt, ott azonban tusvereséget szenvedett a vb-aranyérmes orosz Szemjonovtól. Ami pedig a 21 esztendős Szőke Alexet (97) illeti:

  • „Tíz centin múlt a kvótája; a kiélezett szőnyegszéli helyzetben ennyi hiányzott, hogy neki ítélik kitolásért az egy pontot a bolgár vb- és Eb-második Milovval szemben – így Bácsi. – Nagyon sajnálom, mert a négy között valószínűleg nem okozott volna gondot a cseh Omarov. Alex az elmúlt időszakban bizonyította, hogy lehet rá alapozni, és ezúttal is jól birkózott. Ahogyan az összes kötöttfogású fiú – mindahányan kiválóan felkészültek, motiváltak voltak és harcolni akartak. Erik az esélyeket meghazudtolva brillírozott végig, és annak is volt realitása, hogy megverje a törököt. Nagyon sajnálom, hogy ez nem sikerült. Ugyanabban a szituációban van, mint Halidov: nem valószínű, hogy még egyszer elbírná a most bemutatott nagy fogyást. Emiatt felmerült, hogy nem őt indítjuk Szófiában. Ádám bizonyította, hogy beleerősödött az új súlycsoportjába, ám az orosz túl nagy falat volt neki. A BOK-csarnokban látottak után kijelenthető, hogy nem esélytelenül lép szőnyegre májusban, Bulgáriában. Bálint profin csinálta végig az elmúlt néhány hónapot, és lényegében magabiztosan jutott fináléba – eltekintve attól a tushelyzettől, amelyből a bolgár Dimitrov ellen hatalmas akaraterővel kijött. Azt hiszem, ő a kitartás mintapéldája, meg kell emelnünk előtte azt a bizonyos fejfedőt.”

A szakmai igazgató azt is elmondta, hogy kötöttfogású 97 kilóban válogatót írt ki a szövetség: a világbajnok Kiss Balázs, az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Erik és a junior Eb-győztes Szőke Alex jövő csütörtökön, tehát április 1-jén 13 órától a budapesti Körcsarnokban küzd a már többször említett szófiai világkvalifikációs versenyen való indulás jogáért.