Cikk keresés:    

Az egészségnél semmi sem fontosabb!

2020. 09. 01., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) ügyvezető alelnökével, Bacsa Péterrel és a szakmai igazgatóval, Bácsi Péterrel beszélgettünk a szervezet hétfői rendeletéről, amely a koronavírus-járvány hatásai okozta, az őszi versenynaptárral kapcsolatos változásokat taglalja.

Az MBSZ szakmai bizottságának hétfői ülésén a hazai versenynaptárt érintő kérdésekről határozott. A rendelet szerint ősszel csak a felnőtt, a junior és a kadét országos bajnokság lesz megtartva, a többi, szeptemberben esedékes erőpróbát törli, míg az októberi, novemberi és decemberi viadalok szervezését felfüggesztette, azok sorsáról szeptember végén, újabb ülésen hoz döntést.

 • „Egyre több a koronavírussal fertőzött ember idehaza. Ahogyan a kormány, úgy mi is erre reagáltunk. Legfőképpen a diákolimpiákat érinti a meghozott határozat; ezeken a versenyeken vesznek részt a legtöbben, az egész országból érkeznek fiatalok, emiatt nem tartjuk biztonságosnak a megtartásukat. Ráadásul több olyan klub is van, amelyben jelenleg nem edzhetnek a gyerekek, hiszen nem mehetnek be az őket foglalkoztató iskola tornatermébe. Próbáljuk csökkenteni a kockázatot. A válogatottakban négyen produkáltak pozitív vírustesztet, ez a tény is óva intett minket. A jelenlegi helyzetben nem lehet két-három hétnél tovább tervezni, emiatt csak a szeptemberi megméretésekről határoztunk biztosan” – mondja Bacsa Péter, a szövetség ügyvezető alelnöke.

 • „Kilátástalan a szituáció, meg szeretnénk várni, milyen mértékben változnak az esetszámok – veszi át a szót a szakmai igazgató, Bácsi Péter. – A szülők, a tanárok egyaránt aggódnak. Előbbiek között egyébként megoszlanak a vélemények: akad olyan is, aki fel van háborodva, mert a gyerek nem mutathatja meg, mire képes. Mi csak próbáljuk megőrizni a fiatalok és családtagjaik egészségét, ennél ugyanis semmi nem lehet fontosabb! Az országos bajnokságokat még kontrolálhatjuk – megfelelő méretű csarnokban, a szükséges óvintézkedések betartatásával.”

A nemzetközi versenyekről egyelőre nincs információ, jelen állás szerint a felnőtt-, a junior- és az U23-as világbajnokságot megrendezik. Az felelős szervezet (UWW) szeptember közepén tart online ülést, akkor dönt a megtartásuk lehetőségéről. A válogatott keretedzések a már megszokott ütemben zajlanak idehaza.

 • „Heti szinten nyilatkoznak a sportolók arról, mit csináltak az azt megelőző napokban, kikkel találkoztak – így Bacsa. – Minden edzés előtt lázmérés van. Ha gyanús adattal találkozunk, azonnal jelentjük.”

A szövetség bátorítja az egyesületeket a kisebb viadalok lebonyolítására.

 • „Tudjuk, hogy a legfiatalabbaknak is fontos az erőpróbákon való részvétel. Amennyiben nekik nem lesz országos bajnokság szervezve, úgy kifejezetten kérjük az egyesületeket arra, rendezzenek regionális, meghívásos versenyeket. Persze csak abban az esetben, ha a szeptemberi magyar bajnokságokon esedékes óvintézkedések betartására alkalmas helyet tudnak biztosítani” – szögezi le az alelnök.

AZ ORSZÁGOS BAJNOKSÁGOKON AZ ALÁBB FELSOROLT ÓVINTÉZKEDÉSEK LESZNEK KÖTELEZŐEK:

 • Zárt kapus rendezés (legfeljebb fele annyi kísérő léphet a csarnokba, mint ahány versenyző nevezett), amelyet előzetesen kell elküldeni a MBSZ/szervező részére
 • Minden résztvevő számára kötelező nyilatkozat kitöltése (18 év alatt szülői nyilatkozat szükséges)
 • Kötelező maszk használat (kísérőknek, személyzetnek)
 • Birkózószőnyegen kívül a versenyzőknek is ajánlott a maszk (kiesett versenyzőnek szintén kötelező)
 • Lehetőség szerint mindenhol javasolt a 1,5 méteres távolság megtartása
 • Belépéskor lázmérés, kézfertőtlenítés
 • Korábbi pozitív koronavírusos megfertőződést követően, igazolás két darab (három nap különbséggel készített) negatív PCR-tesztről, illetve a fertőzést követően megújított sportorvosi engedély
 • Nevezési díj átutalásos (készpénzmentes) fizetése
 • A verseny ideje alatt többszöri szőnyeg fertőtlenítés
 • A szőnyegen kívüli kézfogás, illetve egyéb más megszokott üdvözlési formák (pl.: ölelés, puszi) mellőzése
 • Az idős, 65 év feletti edzők távolmaradása javasolt