Cikk keresés:    

A várakozások felett teljesítettek

2021. 11. 11., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A magyar válogatott összesen egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel, valamint négy ötödik hellyel zárta a belgárdi U23-as világbajnokságot. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékelte a történteket.

Bácsi Péter a szerbiai esemény előtt egy-két érem, illetve több pontszerző hely megszerzésében bízott, így méltán nyilatkozott elégedetten a verseny után:

  • „Úgy véltem, három dobogós helyezés lehet a maximum, de még ezt is túlteljesítették a sportolók. Szinte mindenkiről elmondható, hogy jól birkózott, tudása legjavát nyújtotta a szőnyegen. Ugyanakkor az is kirajzolódott, hogy az életüknek azon szakaszában vannak, amelyikben sokat fejlődhetnek fejben. Ebben a korban kell megmutatnunk nekik a helyes irányt, hogyan válhatnak igazán profivá, élsportolóvá. Ez mindhárom fogásnemről elmondható.”

A kötöttfogású fiúkat külön ki kell emelni, hiszen Lévai Tamás (77 kg) világbajnok lett, Losonczi Dávid (87 kg) a második helyen zárt, Vitek Dáriusz (130 kg) nyakába bronzérem került, Kismóni Móric (82 kg) és Érsek Róbert (97 kg) pedig ötödik lett. A válogatott a rendkívül előkelő ötödik helyen zárta a csapatrangsort.

  • „Tomi mondta, hogy meg akarja nyerni, és én bíztam benne. Lényegében tükörsimán, elképesztő magabiztossággal lehozta az egész viadalt, még akciópontot sem csináltak rajta. Így kell vb-t nyerni. Reménykedtem abban, hogy Dávid a döntőben megszorongatja a felnőtt Eb-harmadik orosz Alekszander Komarovot, hiszen remek állóképessége és erőnléte van. Noha a vártnál simábban kapott ki, azt hiszem, ez még keményebb munkára sarkallja.”

Vitek teljesítménye mellett sem lehet szó nélkül elmenni: a nehézsúlyú kiválóság a legutóbbi négy világversenyen (2019-ben junior vb-n és Eb-n, valamint az idei U23-as vb-n és Eb-n) a dobogó harmadik fokára állt.

  • „Megint figyelemre méltó eredményt ért el úgy, hogy nagyjából húsz kilóval könnyebb a vetélytársainál – igaz, ezt kihasználva ügyesebb is náluk. Mentálisan nagyon stabil, de rengeteget kell még erősödnie. Ha kellőképpen felépíti magát, akkor a felnőttmezőnyben is számos meglepetést okozhat.”

A nők között az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Szél Anna (59 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott.

  • „Nagyszerű teljesítményt nyújtott juniorkorúként, úgy, hogy a bronzcsatában legyőzte a korosztálya idei világbajnokát, az orosz Anasztaszija Szidelnyikovát. Az elődöntőben a későbbi győztes, már felnőtt Eb-második Anzselina Liszak ellen szenvedett vereséget, ő érettebb, rutinosabb volt nála. Azt hiszem, Anna a lehető legtöbbet kihozta magából, és az önbizalmának is jót tett ez a siker.”

Bácsi Péter a szabadfogású fiúk teljesítményével is elégedett: ketten zártak az ötödik helyen, Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) és Korcsog Milán (97 kg).

  • „Halidov az első meccsén a felnőtt Európa-bajnok örménytől, Arszen Harutjunjantól kapott ki technikai tussal. Kicsit szorosabb lehetett volna a párharc. Utána nem volt gond, jól birkózott, hajszállal csúszott le a dobogóról, láttam kifejezetten biztató megmozdulásokat tőle. Milán amolyan csodabogár, ráadásul egyre érettebben küzd. Rendkívül kellemetlen a stílusa, nagyon magas, hosszúak a végtagjai, ezt kihasználva a nála erősebbeket komoly küzdelemre készteti, nem tudnak felkészülni belőle. Juniorkorú versenyzőről van szó, aki egyébként nagyon jó évet zárt: a korosztályában Eb-harmadik és vb-ötödik helyet ünnepelt. Mindazonáltal sokat kell még erősödnie, de ha kitart, igazán nagy jövő előtt állhat egy súlycsoporttal feljebb, a nehézsúlyúak között.”

A kétszeres kötöttfogású világbajnok szakember leszögezte, kemény mezőny gyűlt össze Belgrádban – a felnőtt másodvonal, világversenyen érmes sportolók és a legígéretesebb juniorok léptek szőnyegre. Nem szabad elfelejteni, ennek a korosztálynak a megméretései azt segítik, hogy a sportolóknak zökkenőmentesen sikerüljön az átmenet az utánpótlásból a felnőttélvonalba.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A magyarok eredményei:

Kötöttfogás
Hétfő-kedd: ITT!
Kedd-szerda: ITT!

Női birkózás
Szerda-csütörtök: ITT!
Csütörtök-péntek: ITT!

Szabadfogás
Péntek-szombat: ITT!
Szombat-vasárnap: ITT!