Cikk keresés:    

A jubileumi évben újra az eredeti néven

2021. 10. 18., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Mint ismert, 2021-ben jubileumi évet ünnepel szövetségünk (MBSZ), hiszen száz éve, 1921 márciusában alapította 17 szakosztály 1011 tagja.

A birkózás már korábban, a XIX. század közepén megjelent hazánkban, 1883-ban rendezték meg az első modern kori versenyt, 1893-ban alakult meg az első szakosztály. A magyar birkózók és sportági vezetők korán letették a névjegyüket, gondoljunk csak Weisz Richárd 1908-as londoni olimpiai bajnoki címére, vagy arra, hogy az 1913-ban létrehozott Nemzetközi Nehézatlétikai Szövetségnek az első elnöke és titkára is hazánkfia volt. A sportág honi fejlődése, növekedése megkövetelte a fokozottabb önállóságot, így jött létre a Magyar Birkózók Szövetsége 1921. március 16-án, Budapesten, az Aradi utca 10-ben, a Rőser-féle tanintézet dísztermében 17 szakosztály 1011 tagjával.

A szervezet az utóbbi évtizedekben Magyar Birkózószövetség néven szerepelt, de a centenáriumon úgy határozott az MBSZ közgyűlése, hogy visszatér a gyökerekhez, az eredeti névhez. A májusi közgyűlési határozatot most, október elején jegyezte be az illetékes bíróság, így, hűen a hagyományokhoz, mostantól újra Magyar Birkózók Szövetsége az MBSZ hivatalos neve.