Cikk keresés:    

A globetrotter ismét útra kész!

2020. 03. 10., írta: Deák Horváth Péter, fotót készítette: Martin Gábor, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A globetrotter (azaz világjáró) kifejezést az amerikai kosárlabda zsonglőrök tették ismertté. Van-e sportrajongó, aki nem hallott még a Harlem Globetrotters-ről? Az az igazság, hogy ebben az évben világbajnokunk, Sastin Mariannára is bízvást illik a globetrotter elnevezés.

A negyedik olimpiájára készülő tapasztalt klasszis szerencsés helyzetbe hozta magát a tavalyi kvalifikációs világbajnokságon, hiszen Sastin Marianna Nur-Szultánban az ötödik helyen végzett, és kiharcolta országunk számára a tokiói olimpián való részvétel jogát a 62 kilogrammosok súlycsoportjában.

  • Eltekintve a koronavírusos mizériától, nyugodtabban készül az ember egy kvótával a tarsolyában – mondta Mariann. – Ami a járványt illeti, nagyon bízom benne, hogy az olimpiát már nem fogja befolyásolni.

Szűk három hónap telt el az évből, bő négy hónap van hátra a nyári játékokig. Merre tartasz?

  • Március 18-án indulunk Indiába, ahol másfél-két hónapot töltünk majd, ezután a világjárás során egy két hetes finnországi edzőtábor következik, majd egy olaszországi verseny jön, amennyiben a koronavírus-járvány nem szól közbe. Onnan Lengyelországba utazunk egy újabb versenyre, sőt edzőtáborozni is ott maradunk, majd két hetet ismét itthon töltünk, ezt követően irány Madrid, és… és itt már el is vesztettem a fonalat. Elképesztő lesz, bepakolok a táskába, kipakolok belőle, megyek a repülőtérre, felszállok, leszállok, és megyek, megyek, de szerencsére a legtöbb helyre a férjemmel-edzőmmel, Wöller Ákossal és a kisfiammal, Olivérrel utazunk.

Három olimpián – Pekingben, Londonban és Rióban – már versenyeztél. Az olimpiai láz mikor lesz úrrá az ember lányán?

  • Az lenne az igazi, ha elkerülne ez a lázas izgalom, szeretnék úgy szőnyegre állni, hogy a tokiói is csak egy verseny a sorban, és meg tudjam mutatni, mire vagyok még képes.

Jó, mond ilyet az ember, de amikor ott vagy, őrült nehéz lehet megcsinálni.

  • Igen, így van, mert csak amikor már megérkeztél az olimpiára, már ott vagy a faluban, edzettél is egyet-kettőt a helyszínen, akkor érzed a bőrödön, akkor érzékeled, hogy nem egy átlagos történet részesévé váltál. 

Van-e egyáltalán vesztenivalód?

  • Abszolút nincsen, Tokióban én már csak nyerhetek.

Tehát az olimpiai láz jön – jó esetben csak harminchat fokos -,  úrrá tudsz lenni rajta, de a többiekkel mi a helyzet? Te lehetsz a csapattársaid segítségére?

  • Bárcsak úgy lenne, hogy legyen kinek segíteni, szívesen tenném, de egyelőre egyedül vagyok, hiszen csak én szereztem meg a kvótát a nők közül Magyarországon. Remélem, hogy a nyugalmam átragad mindenkire.