Torba Erik: Egyre fényesebb! - Interjú a Nemzeti Sporttal és az M4-el!
2019-07-08

„Alakul azért, holnapra talán még szebb lesz” – mondta mosolyogva Torba Erik az Európai Játékokon szerzett ezüstérmére célozva, pár nappal azután, hogy Minszkben a fináléig menetelt a kötöttfogásúak 60 kilogrammos kategóriájában.

Mivelhogy a döntőben már érvényesült a papírforma, és a Honvéd birkózója alulmaradt az ügyeletes világ- és Európa-bajnoki címvédő orosz Sztyepan Marjanjan ellen – azaz csak a súlycsoport jelenlegi legjobbja tudta őt megállítani –, a technikai tussal elveszített finálé után közvetlenül Torba még nem tudott felhőtlenül örülni a szépen csillogó ezüstnek, pályafutása egyértelműen legnagyobb sikerének.

„Tényleg nem volt teljes az örömöm, mert bár tisztában voltam vele, hogy már a döntőbe jutás is nagy szó, szerettem volna megnyerni, vagy legalább megnehezíteni az orosz dolgát, de nem sikerült. Ettől persze még örülök, mert ha valaki azt mondta volna, hogy ezüstérmes leszek, előre aláírtam volna” – mondta Torba a Nemzeti Sportnak.

A 23 esztendős birkózó nem mondható rutintalannak, fiatal kora ellenére már sok világverseny tapasztalata van a háta mögött, többször volt harmadik, illetve ötödik helyezett is: legutóbb az idei U23-as Eb-n, de felnőttről is van már ötödik helye. Ugyanakkor nem kérdés, a nagy viadalok közül a minszki Európai Játékok sikerült a legjobban. 

„A sorsolásom kedvező volt, ettől függetlenül nem rossz birkózókat vertem meg. Például a román fiú, akit a negyeddöntőben győztem le, legutóbb döntőzött az U23-as Eb-n – folytatta Torba, aki az EJ-elődöntőben óriási meccsen, 3:5-ös hátrányból fordított grúz riválisa, Dato Cshartisvili ellen. – Az tényleg heroikus küzdelem volt. Ismertem a srácot, többször is birkóztam vele. Szerintem kicsit túlsztárolják, nekem fekszik a stílusa, volt már példa olyanra is, hogy egy ötről vertem meg – most is ez adott erőt kétpontos hátrányban. Tudtam, hogy el fog fáradni, és azt is, hogy én viszont jobban szoktam bírni a végét, azaz tisztában voltam vele, nincs más lehetőségem, mint hajtani a végkimerülésig. Ez szerencsére bejött, így bekerültem a döntőbe, amelyben tényleg világklasszis ellenfelem volt. Hozzáteszem, a másik ágon is el tudtam volna jutni legalább az éremmeccsig!”

Torba Erik ezzel a teljesítményével – amely a legjobb magyar birkózóeredmény volt Minszkben, rajta kívül még a Lőrincz fivérek, Tamás és Viktor állhattak fel a dobogóra, az alsó fokára – bejelentkezett a kategória legjobbjai közé. Reméljük, tartani tudja a formáját, és ezek után is éremért küzd. Neki egyértelműen ez a célja.

„Szeretnék még ennél is feljebb lépni, és ha nem is rögtön, azért előbb-utóbb aranyéremmel hazatérni Eb-ről, vagy akár vébéről is – szőtte a nagy jövőbeli terveket. – Edzünk eleget ahhoz, hogy a jövőben is hasonlóan, vagy még jobban is kijöjjön a lépés. A legfontosabb most a szeptemberi, olimpiai kvalifikációs világbajnokság Kazahsztánban: mindenképpen szeretnék kijutni Tokióba, az olimpiára, évek óta ezért dolgozunk, úgyhogy innentől ez kerül a fókuszba!”


Torba Erikkel a Nemzeti Sport után az M4 "Sport Hétfő" című műsorában is nyilatkozott az Európa-játékokkal kapcsolatban. Az adást a képre kattintva lehet megtekinteni!