Magyar birkózóhölgyek a Strand Világjátékokon Dohában
2019-07-06

Évről évre nagyobb szerepe van a strandbirkózásnak a Nemzetközi Birkózó Szövetség naptárában. Az eddigi utánpótlás és felnőtt világversenyeket 2019-ben megfejelték négy világranglista versennyel.

Márciusban Portugáliában (Chaves), májusban Brazíliában (Rio de Janeiro) rendeztek strandbirkózó megmérettetéseket, míg augusztusban Ukrajnában (Odessza), szeptemberben pedig Horvátországban (Zágráb) küzdhetnek meg egymással a homokban a versenyzők.

A világranglista versenyeket nem csak a sportág népszerűsítése miatt hozták létre, hanem egyben kvalifikációs sorozat az októberi Strand Világjátékokra. Akárcsak az olimpiára, így a katari játékokra is osztanak szabadkártyákat, strandbirkózásban tizenkettőre lehetett kandidálni az országoknak.

Magyarország ennek egynegyedét el is nyerte, hiszen a sokszoros utánpótlás világverseny érmes, Európa-játékok ötödik Dénes Mercédesz, a többszörös Eb-ötödik, egyetemi vb-bronzérmes Sleisz Gabriella, valamint az Eb-ezüstérmes, vb-ötödik, riói olimpikon Németh Zsanett is szabadkártyával vehet részt a világhírű eseményen.