Fontos infók a sportorvosolással és bőrfertőzésekkel kapcsolatban
2019-05-14

  1. Nem lehet vita tárgya, hogy a sportoló gyermek egészsége a legfőbb törvény. Semmilyen szakosztályi érdek vagy finanszírozási szempont nem írhatja ezt felül. Addig, amíg nem történik valamilyen tragédia, hajlamosak vagyunk ezt a tény könnyebben kezelni. Senki nem szeretné a felelősséget vállalni azért, mert sportorvosi vizsgálat hiányában, akár egyetlen gyermeket is elveszítsünk. Ezért megengedhetetlen, hogy idő megtakarítás, vagy egyéb kényelmi szempontok miatt vizsgálat nélkül kapjunk orvosi pecsétet illetve engedélyt. Számos esetben még a leggondosabb orvosi vizsgálat mellett is lehetnek olyan rejtett problémák, amik hirtelen sportolói halálhoz vezetnek. Magyarország azon kevés helyhez tartozik a világon, ahol a sportorvosi alkalmassági -  és verseny engedélyezési vizsgálat kötelező és ingyenes. Használjuk ezt ki, még akkor is, ha ez néha kellemetlenséggel is jár.
  2. A 215/2004.(VII.13.) Kormányrendelet világosan lefekteti, hogy ezzel kapcsolatban milyen előírásokat kell betartanunk. 18 év fölött évente, az alatt félévente kell a sportolóknak megjelenni alkalmassági vizsgálatokon. Első alkalommal a küzdősportolók vizsgálata – nagyon helyesen – több szakorvosi vizsgálatot is felölel (kardiológia, szemészet, ideggyógyászat), amiket az időszakos vizsgálatok során már nem kell megismételni. Ezért első alkalommal, valamivel több időt kell eltöltenünk az engedély megszerzéséhez. Jó szervezéssel azonban ez az idő redukálható. Ne ezen takarékoskodjunk. A fent említett rendelet tartalmazza azt a lehetőséget is, hogy a házi orvos, illetve házi gyermekorvos – az OSEI-vel (Sport kórház) kötött előzetes szerződés után megadhatja a körzetéhez tartozó sportolónak az alkalmassági, illetve versenyzési engedélyt. Hívjuk fel erre a körzetünkhöz tarozó kolléga figyelmét, csökkentve ezzel a várakozási időt.
  3. Az a szóbeszéd, miszerint néhány helyen 10 év alatti gyermek is kaphat versenyzési engedélyt minimum aggályos és bizonyítást igényel. Remélhetőleg kevés orvos és versenybíró kockáztatja karrierjét egy ilyen teljesen felesleges intézkedés miatt. Az pedig, hogy egyes rendelőkben minden szemüveges gyermeket eltiltanak a birkózástól teljesen szakmaiatlan, mert csak bizonyos esetekben van erre szükség. Amennyiben a helyi döntéssel nem értünk egyet, lehetőség van a Sportkórház szemészetén másod véleményt kérni. Bármennyire is fáj, a szemész szakmai véleményével nem érdemes vitatkozni, mert megvakult olimpiai bajnokot senki nem szeretne.
  4. Sokszor hangzik el panaszként, hogy az engedélyek megszerzéséhez hosszú az előjegyzés, szabadságot kell kivenni, nagy a várakozási idő a rendelőkben. Ezek nem örömteli tények, de a rendeleteket saját és gyermekeink érdekében be kell tartani. A Szövetségnek ezekre ráhatása nincs, előzetes jó szervezéssel, a szakosztály és a sportorvos kolléga közti kapcsolat javításával sok mindent el lehet érni.

A sportorvoslással kapcsolatos állásfoglalásunk mellet még egy nagyon fontos, és egyre több birkózót érintő tényre szeretnénk a figyelmet felhívni. Óriási mértékben megnőtt a különböző bőrfertőzésekkel jelentkező sportolók száma. Ezek többnyire bakteriális vagy gombás fertőzések. A sportág jellegéből adódóan kontakt fertőzésekről van szó, amelyek fokozott higiénés odafigyeléssel megelőzhetők:

  1. A jó edző szeme mindent lát, ezért a sportoló testét minden egyes szőnyegre lépés előtt – nyilván a látható helyeken – mérjük végig. Gennyes pattanás, furunkulus, nyílt seb, gyulladt bőr, az összefekvő területeken gombás foltok esetén ne engedjük a birkózót szőnyegre lépni.
  2. A létesítmény fenntartójának hívjuk fel a figyelmét a gondos takarítás mellett a rendszeres fertőtlenítésre is. A birkózó szőnyeg fertőtlenítésének is megvan a protokollja: gyakoriság, a fertőtlenítőszer fajtája, mennyisége, a kötelező mintavételek időpontjai, stb.Érdemes ezeknek utána nézni. Sokszor több hónapos kemény munkát percek alatt tönkre tesz egy nem várt fertőzés, ami az egyébként a jól felkészült versenyzőt egy fontos verseny előtt megfosztja az indulás lehetőségétől.
  3. Ne csak a szőnyeg, hanem a többi helyiség fertőtlenítését is követeljük meg: zuhanyozóba csak gumipapucsban menjenek, utcai cipőben ne engedjünk senkit a szőnyegre, látogatók húzzanak műanyag lábzsákot, a bútorokat is többször át kellene törölni, megfázott, szipogó, köhögő gyereket küldjünk haza. Ezek látszólag evidenciák, de tegyük szívünkre a kezünket: mindig betartjuk őket? Szerintem vannak még tartalékok a rendszerben!
  4. Több birkózó teremben jó tapasztalatok vannak az orvosi műtőkben is alkalmazott fertőtlenítő – úgynevezett germicid – lámpákkal. Éjszakára bekapcsolva senkit nem zavarnak és tökéletesen fertőtlenítik a termet. A Szövetség készséggel ad felvilágosítást a beszerzéssel kapcsolatban.                                                                                              

Nem mindegyik szakosztálynak van arra lehetősége, hogy saját kluborvosa legyen, viszont számos olyan orvos szakmai és teljesítmény menedzselési kérdés merülhet fel, ami megoldást igényel. A Szövetséggel való konzultáció után esetenként lehetőség nyílik arra, hogy a Birkózó Szövetség keretorvosa a klubnál vagy a szakosztálynál konzultációt tartson ezekről a kérdésekről. A keretorvos indokolt esetekben telefonos szaktanácsadásra is kérhető.

Kérdéseiket, a témával kapcsolatos tapasztalataikat, véleményüket köszönettel vesszük.