Hazai pályán győztek a Honvéd felnőtt kötöttfogású birkózói
2019-05-11

Fantasztikus látképpel és ünnepélyes díjátadókkal vette kezdetét a harmadik alkalommal megrendezett Honvéd-kupa Budapesten. A házigazda BHSE több fiókcsapatának utánpótlás versenyzőit is felvonultatta a megnyitó ünnepségen, melynek keretein belül ajándékcsomagot vehettek át az elmúlt év utánpótlás világversenyeinek helyezettjei, érmesei.

A bajnokság legtöbb mérkőzése igencsak kiélezettre sikerült, főleg, hogy az alsó hat súlycsoportban vagy körmérkőzés, vagy dupla körmérkőzés, azaz nordic rendszer alapján dőltek el a helyezések. A legkisebb kategóriában, az 55 kilóban határontúli aranyérem született, méghozzá a vajdasági, ám már pécsi színeket képviselő Gazdag Krisztián révén, aki többek között az U23-as Eb-ötödik Kovács Bencét is legyőzte a szőnyegen.

A 60 kilogrammosoknál címvédés történt, miután a ceglédi kadet Eb-ötödik Török Tamás ezúttal is magabiztos birkózással múlta felül mindenkit súlycsoportjában. A következő két kategóriában szintén fölényes győzelmek születtek, a 63 kilóban a Honvédos Torba Erik, míg a 67 kilóban Krasznai Máté érdemelték ki az aranyérmet. Krasznai ezzel immáron ötszörös felnőtt bajnoknak mondhatja magát.

A 72 kilóban Korpási Bálintnak ez volt a nyolcadik diadala, már ami az országos bajnokágokat illeti. A BVSC világ- és Európa-bajnoka a csoportmérkőzéseken, majd a fináléban is nagyon stabil birkózást mutatott be, többek között az U23-as világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Fritsch Róberttel is elbánt.

Az első nagyobb rangadó a 77 kilogrammosok fináléjában alakult ki, a kétszeres U23-as Európa-bajnok Lévai Zoltán, valamint a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Szabó László között. A mindent eldöntő csata óriási küzdelmet hozott, a versenyzők fej-fej mellett haladtak, végül 2-2-vel, később szerzett ponttal a Honvédos Lévai örülhetett pályafutása első felnőtt magyar bajnoki címének.

Eggyel feljebb már-már érett a második Lévai-arany is, ám a fiatalabbik, Tamás nem tudta előnyét megtartani Fulai Bencével szemben, így a váci származású, Niké SE igazoltja vehettte át a 82 kiló első helyezettjének járó díjat. A 87 kilóban jött az újabb rangadó, hiszen idén már harmadik alkalommal csapott össze az Európa-bajnok Lőrincz Viktor, valamint az U23-as világ- és Európa-bajnok Szilvássy Erik. Kettejük csatája sosem az akciódús mérkőzések közé sorolandó, így volt ez most is, 1-1-el a Honvéd színeiben versenyző Lőrincz nyerte meg az aranyérmet.

A 97 kilóban az immáron 36 éves Kiss Balázs továbbra is elnyűhetetlennek látszik. A BVSC világbajnokát pedig igencsak megizzasztották az idei bajnokságon. Előbb a junior Eb-ezüstérmes, kadet világ- és Európa-bajnokkal, Szőke Alexel küzdött nagyot, majd egyik legnagyobb hazai riválisával, Varga Ádámmal csapott össze a döntőbe. Balu végül mindegyik mérkőzését hozta, így megszerezte pályafutása nyolcadik magyar bajnoki aranyérmét.

A nehézsúlyban az Eb-második Lám Bálint a tőle megszokott birkózást hozta, ami ezúttal a szabadfogású Eb-ezüstérmes Ligeti Dániel ellen 2-0-s győzelemre és a bajnoki cím megszerzésére volt elég.

A csapatpontversenyt toronymagasan a 11 érmet szerző Budapesti Honvéd nyerte meg, míg második lett a Ceglédi VSE, harmadik a BVSC-Zugló együttese.


A 2019. évi felnőtt kötöttfogású bajnokok:

55 kg: Gazdag Krisztián (Pécsi EAC, edző: Garamvölgyi Gábor, Fábián Ákos, Ujhelyi Sándor)
60 kg: Török Tamás (Ceglédi VSE, edző: Pap Attila, Pap Ferenc, Kovács Béla)
63 kg: Torba Erik (Budapesti Honvéd SE, edző: Lévai Zoltán, Nunajev Juszup, Brilla Gergő, Pápa Péter, Sike András, Módos Péter)
67 kg: Krasznai Máté (Pénzügyőr SE, edző: Hajdu Imre, Sike András, Módos Péter)
72 kg: Korpási Bálint (BVSC-Zugló, edző: Takács Ferenc, Bacsa Ferenc, Struhács György, Sike András, Módos Péter, Bácsi Péter, Tomin János)
77 kg: Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd SE, edző: Lévai Zoltán, Pápa Péter, Brilla Gergő)
82 kg: Fulai Bence (Niké SE, edző: Cifferszky Ákos, Mrena Gábor, Nunajev Juszup, Balogh Vilmos)
87 kg: Lőrincz Viktor (Budapesti Honvéd SE, edző: Nunajev Juszup)
97 kg: Kiss Balázs (BVSC-Zugló, edző: Tóth István. Takács Ferenc)
130 kg: Lám Bálint (Budapesti Honvéd SE, edző: Nunajev Juszup, Balogh Vilmos)

Csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE 61 pont
2. Ceglédi VSE 23 pont
3. BVSC-Zugló 18 pont

A 2019. évi felnőtt kötöttfogású országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A versenyen közreműködő bírók: Pál Szabolcs (elnök), Palásti Tibor, Szél Dávid, Weisz György, Tóth János, Kismóni János, Makula Tamás, Asztalos Bálint, Lukács Imre, Gogolák Ibolya (versenyiroda), Fék Szabolcs (versenyiroda).