Minden idők legjobb világbajnokságát rendezte Budapest!
2018-11-07

Az UWW első embere nem csak a szervezéssel és a lebonyolítással volt elégedett, hanem dicsérte a verseny nagyszerű hangulatát is.  A budapesti vb-nek sportdiplomáciai szempontból is óriási jelentősége volt.

A Magyar Olimpiai Bizottság meghívását elfogadva két napon keresztül jelen volt a vb-n Thomas Bach is. A NOB elnöke is a legnagyobb dicséret hangján nyilatkozott a teltházas lelátókról és a verseny varázslatos hangulatáról, Budapestet pedig a világ egyik legjelentősebb sportfővárosának nevezte. Thomas Bach pozitív élményei nagymértékben hozzájárultak a birkózás olimpiai pozíciójának megerősítéséhez. Örömteli sportdiplomáciai siker volt az is, hogy a nemzetközi szövetség kongresszusán Bacsa Pétert, a hazai szövetség ügyvezető alelnökét beválasztották az UWW elnökségébe, így a magyar birkózás újra képviseltetheti magát a sportág legmagasabb döntéshozói testületében. 

A szervezőbizottság is jelesre vizsgázott, a sportág történetben többször is előfordult már, hogy a magyarok lelkesedése és szervezőkészsége rángatta ki a birkózás szekerét a „kátyúból”. Emlékezzünk csak vissza a szintén nagyon sikeres 2005-ös budapesti  vb-re, amelynek az volt az egyik tétje, hogy az olimpiai programban meggyengülő kötöttfogás megítélését sikerül-e rendbe tenni.  Akkor Jacques Rogge, a NOB hivatalban lévő elnöke látogatott hozzánk, és az új szabályok miatt jóval látványosabbá váló kötöttfogású verseny után kijelentette, hogy a birkózás olimpiai szerepe és jelentősége változatlanul megkérdőjelezhetetlen. 

2013 őszén szintén Budapest volt a vb házigazdája. A NOB végrehajtó bizottsága abban az évben ítélte „pótvizsgára” a birkózást, meg akarta szüntetni az olimpiai szereplését.  Aztán látva a sportág világméretű összefogását és erejét, szeptemberi döntésével ismét zöld utat  adott.  A Buenos Aires-i határozat után pár nappal kezdődött a világbajnokság, amely így a birkózósport újjászületésének ünnepeként került be a sportág történetébe.

Az idei világbajnokság is komoly mérföldkőnek számított.  A magyar versenyzők kimagasló eredményein túl a viadal nem csak azzal emelkedett ki a hazai sportélet rangos eseményei közül, hogy 2018-ban ez volt a legjelentősebb hazánkban rendezett sportesemény, hanem azt is sikerült ismét bebizonyítani, hogy Magyarország sportnagyhatalom, a világ egyik legjobb házigazdája és a világesemények rendezésében is minden alkalommal a legmagasabbra teszi a lécet. 2019-ben Asztana lesz a helyszíne a birkózó-vb-nek – a kazah szervezőbizottságnak világcsúcsot kell majd ugrania, ha túl akarja szárnyalni Budapestet.