Galambos Ramóna és Németh Zsanett bronzérmes Kínában
2018-06-25

A teljes kínai válogatott mellett japán, orosz, ukrán, fehérorosz, román, kirgiz, dél-koreai, tajpeji, üzbég és ausztrál birkózók próbáltak szerencsét az ötödik női UWW-világranglista pontgyűjtő versenyen. A megmérettetés különösen fontos volt a hölgyek számára, hiszen az itt szerzett pontok is beleszámítanak az októberi budapesti birkózó-világbajnokságon való kiemelésbe.

A résztvevő három magyar büszkeségből mindhárman éremért birkózhattak Tajjüanban, végül az Eb-bronzérmes Galambos Ramóna és a kétszeres U23-as Európa-bajnok, Eb-ezüstérmes Németh Zsanett állhatott fel a dobogóra.

Az 55 kilogrammosok versenyében nyolc birkózót számláltak, Ramóna a legkisebb számmal a felső ágra került. Két kínaival hozta össze a sors, a negyeddöntőben győzött, az elődöntőben azonban kikapott, így bronzmérkőzésre készülhetett. A dobogó harmadik fokáért óriási volt a csata a dél-koreaival szemben, végül 2-1 arányban Galambos diadalmaskodott.

A 76 kilogrammosok versenyét másnap tartották. Zsanett súlycsoportjában heten mérlegeltek, így az úgynevezett “nordic system” szerint bonyolították le a meccseket. Az Újpest kiválósága a négyes csoportba került, tehát a helyosztókig négy mérkőzésen is részt kellett vennie. A csoporton belül Németh vereséggel kezdett, ám a folytatásban összesen 28 akciópontot szerzett és ezzel további ellenfeleit legyőzte, azaz csoportmásodikként tovább jutott az elődöntőbe. Ott a későbbi aranyérmestől technikai tussal kikapott, a bronzcsatában viszont megújult és visszavágott annak a dél-koreainak, akitől a csoport első forulójában kikapott.

Dénes Mercédesz az 53 kilogrammosok között két vereséggel az ötödik helyen zárta a kínai megmérettetést.

A magyar versenyzők mérkőzései:

Csoportmérkőzések, 76 kg:
1. forduló: Jeundzsu Hvang (dél-koreai) - Németh Zsanett ‘4-4
2. forduló: Németh Zsanett - Krisztina Dudajeva (orosz) tus 13-10-nél
3. forduló: Németh Zsanett - Huj Csang (tajpeji) 11-6

Negyeddöntők:
53 kg: Jekaterina Polescsuk (orosz) - Dénes Mercédesz 3-1
55 kg: Galambos Ramóna - Hszijudzsijao Lijao (kínai) tus 3-0-nál

Elődöntők:
55 kg: Csi Zsang (kínai) - Galambos Ramóna tus 3-0-nál
76 kg: Paliha Paliha (kínai) - Németh Zsanett 10-0

Bronzmérkőzések:
53 kg: Judzsijao Liu (kínai) - Dénes Mercédesz 10-0
55 kg: Galambos Ramóna - Hjemin Oh (dél-koreai) 2-1
76 kg: Németh Zsanett - Jeundzsu Hvang (dél-koreai) 6-1