Nyolc magyar kötöttfogású mehetett az éremért Isztambulban
2018-06-07

Az éremnek két oldala van, hiszen egyrészt tíz versenyzőnkből nyolc (!) az éremért mehetett kötöttfogásban a fiatal felnőttek kontinens-versenyén – ilyenre még nem volt példa -, másrészt ebből a nyolc csatából hétszer az ellenfél került ki győztesen. Lévai Zoltán, a csapat szakvezetője nagyra értékeli, hogy birkózóink egyáltalán eljutottak eddig a lehetőségig. Súlycsoportonként értékelte az edző a fiúk teljesítményét.

55 kg, Kovács Bence
„Az ő esetében bravúr az ötödik hely megszerzése, egy olyan ukrán versenyzőt tudott legyőzni, aki nála erősebb és idősebb. Bencét komolyabban menedzselni kell, bekerült a felnőtt válogatott keretbe is, megnyerte az U23-as országos bajnokságot mind szabadfogásban, mind kötöttfogásban. Általában, de vele kapcsolatban is mondom, hogy korábban kell specializálódni, már serdülő korban rá kell állni a fogásnemre, és akkor nem kerülünk hátrányba, ezekből az ötödik helyekből így lehet érmes helyezés a világversenyeken."

60 kg, Török Tamás
„Most érettségizett, az Eb-n egy nagyon masszív, erős román fiúval birkózott. Számára a tapasztalatszerzés volt a lényeg, rengeteget kell dolgoznia  ahhoz, hogy egyáltalán az ötödik hely közelébe kerüljön.”

63 kg, Torba Erik
„Súlycsoportot váltott, ami a fogyasztó embereknél mindig dilemma. Megengedtük neki, hogy a 60 kiló helyett 63-ban birkózzon, érezze csak a saját bőrén, hogy rövidebb a karja, keskenyebb a válla, erősebbek az ellenfelek. Neki év közben is nagyon profi módon kell élnie, nem engedheti el a súlyát 67 kilóra, 64-65-ön kell maradnia. Tudom, hogy nehéz spártai életet élni, ennek megfelelően étkezni, de ez az ára, hogy bekerülhessen a világ elitjébe. Az ő igazi helye a 60 kilóban van, 63-ban az ötödik helyre futotta.”

67 kg, Losonczi Ottó
„Ottó a döntőig profi módon, tudatosan birkózott, ott „nem látott, nem hallott”. Azt hiszem, túl nagy jelentőséget tulajdonít egy ilyen bajnoki címnek, csak megy előre, és hajlamos elfelejteni a taktikai utasításokat. Meg kell élni ilyen meccseket. Kihagyott lehetőségeket az orosz Mirzojan ellen, nem tudok most mást mondani, elizgulta a döntőt. Az ezüst is szépen csillog, de megnyerhette volna a döntőt, ha higgadtabb.”

72 kg, Lévai Tamás
„A fiam egy fiatal suhanc, 18-19 évesen nagy hátrányban van a 23 évesekkel szemben. Ha az a férfiereje meglesz, mint a Lőrincz Tomiban, vagy a testvérében, Zoliban. A technikai alapok megvannak, mindezzel együtt Tamásnak egyelőre a junior korosztályban kell bizonyítania. Bravúrral vert meg egy fehérorosz és egy moldáv fiút, jó eredmény az ötödik helye.”

77 kg, Gégény Dominik
„Lévai Zoli súlycsoportja ez, ő tavaly Európa-bajnok lett, most Dominiknak adtam esélyt, hogy versenyezzen ebben a súlycsoportban, de egyelőre messze van még az élmezőnytől. Sokkal keményebb edzésekre van szüksége, mint eddig.”

82 kg, Losonczi Dávid
„Egy rendkívül lelkes, elszánt fiú, és hihetetlen, hogy milyen embereket vert meg. Junior Európa-bajnokot győzött le, túlszárnyalta a várakozásakat. Rendkívül kevés ember van Magyarországon, aki 82 kilóban ezt véghez tudta volna vinni. A kemény lelki megterhelést az évek során meg lehet szokni. Nagyon elégedett vagyok Dávid hozzáállásával, edzésmunkájával. Örülök az ötödik helyének.”

87 kg, Vitek Dáriusz
„Élete első válogatott versenyén indult el, jóval húsz év alatti, középiskolás fiatalember, legyőzött egy tapasztaltnak mondható svédet, de ami még ennél is nagyobb tett, hogy megverte az ukrán U23-as bajnokot. Sőt, még a felnőtt klasszis Iszlam Abbaszov ellen is két menetet tudott birkózni, leküldette. Sokat kell tapasztalnia, hogy tovább vérteződjön, és akkor jó eséllyel tud harcolni a nagy birkózó nemzetek - például az oroszok, törökök - versenyzőivel szemben.”

97 kg, Török Zsolt
„Nagy skalp volt a grúz Melia legyőzése a vigaszágon, viszont a török elleni bronzmérkőzést is meg kellett volna nyernie. Az ellenfél hazai közönség előtt birkózott, de ha Zsolti megfogadja a tanácsokat, fegyelmezettebben birkózik, akkor már arról beszélünk, hogy pályafutása újabb érmét szerzi meg. Így nem. Neki még itthon is nagyon figyelnie kell a hazai vetélytársakra, mert ha nem vigyáz, kikap. „

130 kg, Almási Ferenc
„Jól felkészült, betartotta a taktikai utasításokat, és erre nagyon jó példa a bronzmérkőzés, amelyen azt a román Hutuleac-ot verte meg, aki öt héttel ezelőtt 5-0-ra győzött ellene. Ő a legnagyobb bizonyíték arra, hogy elhitte és fegyelmezett munkával bizonyított. Azt bizonyította, hogy a nála valamivel erősebb ellenfél is verhető, bronzérem lett a jutalma.”