Nemcsak a húszéveseké a világ – Kiss Balázs a dobogót akarja
2018-06-03

A kötöttfogású válogatott keret a múlt hetet Soltvadkerten töltötte, ott edzőtáborozott, immár harmadik alkalommal. A világbajnok Kiss Balázs a társak véleményét is tolmácsolja, amikor dicséri a helyet.

  • Afféle ráhangolódás volt ez a világbajnoki kemény felkészülésre. Imádjuk – mondja Balázs, aztán nevetve teszi hozzá: - Ez egy olyan edzőtábor, ami nyomokban edzéseket is tartalmaz… Mindenesetre a vadkerti birkózóklub elnöke, Lakatos Attila remek szőnyegen kívüli programokat is szervezett számunkra. Persze a munkához is ideálisak a körülmények, az ottani iskola tornatermét rendezték be nekünk, szőnyegeket terítettek le, erősítő eszközök állnak a rendelkezésünkre, egyszóval minden a helyén van.

Soltvadkert után három hét tatai megpróbáltatás vár a fiúkra, ott már egészen más lesz a leányzó fekvése, majd pedig az időszak végét a Magyar Nagydíj zárja, amelynek idén Győr ad majd otthont. A kötöttfogású nagydíj-verseny ismét erős mezőnnyel kecsegtet, ráadásul a kiemelt viadalok közé emelte a nemzetközi szövetség, és mostantól világranglista pontokat lehet ott gyűjteni. 

Nem kímélted magad az idén, vállaltad az Európa-bajnokságot is, jön a Magyar Nagydíj, más versenyek is, és mindezt majd a vébé koronázza meg. Hogyan fér bele mindez a programodba, hiszen hangyányival elmúltál már húsz éves.

  • Az Eb-t próbának, tesztnek szántam. Megváltoztak a szabályok, és igazából nem volt viszonyítási alapom, a magyar bajnokságon meg a dán nemzetközi versenyen – amelyeken az Európa-bajnokság előtt elindultam -  lényegében nem szembesültem egyszerre a fontos változásokkal. Kaszpijszkban két napos volt a verseny, reggeli mérlegelésekkel, 97 kilóra kellett lefogyni az addigi 98 helyett, újra visszajött a lenti birkózás, vagyis így, egy „csomagban” csak az Eb-n éreztem a bőrömön az újdonságokat. Meg kellett tudnom, hogy mi vár rám a világbajnokságon. Ez volt számomra a legfontosabb – folytatta Kiss Balázs.

Furcsa módon nem az éremszerzés szándéka került az első helyre, de jól sültek el a dolgok.

  • Hál’ istennek sikerült megszereznem a bronzérmet úgy, hogy nagy meló után mentünk a kontinensversenyre, nem nevezném teljes csúcsformának, amit ott mutattam. Ettől függetlenül hadd jegyezzem meg, hogy én általában az év első felében szoktam jól birkózni. Nem tudom pontosan, mi az oka, talán a második félévre a szervezetem megelégeli a gyűrődést, magyarán az Eb-ken általában jobban birkózom, mint a vébéken.

Emlegetted a fogyást, és gondolom ez nem egyszerű számodra, ráadásul már 97 kilóra kell fogynod, ami egy kilóval kevesebb az eddigi 98-nál.

  • Bosszankodtam is, hogy miért ezt a súlycsoportot kell „büntetni”, ráadásul ehhez jött a reggeli mérés, ami külön nehézség, tehát elkezdtem tájékozódni, információkat gyűjteni, kérdeztem a bokszolókat, ahol szintén reggeli mérés van, a dzsúdósoknál is sokáig így csinálták. Tanácsokat kértem, és elkezdtem teljesen más módszerekkel fogyni, mert nem lehet egyszerre nagy súlyt ledobni, hiszen nincs mikor regenerálódni, szemben az előző időszak esti mérlegelésével. Nagy fegyelemmel lehet ezt csak megcsinálni, fokozatosan fogyva, különös gonddal figyelek az étkezésre, pihenésre. Nem tehetem 35 évesen azt, amit tizenöt évvel ezelőtt simán elbírtam. 

Tudományos alapokra helyezted a felkészülést, de bevált!

  • Igen, bevált, persze ha ifjú lennék, lehet, hogy nem törődnék ezzel: mit nekem tudományos alaposság, de hiába, most ez kell.  

A sérüléseidet, nyavalyáidat mennyire tudod kordában tartani?

  • Próbálom, pedig immár évek óta az év elején valamelyik sérvem – a nyakamban vagy a derekamban – visszatér, idén a nyakam következett a sorban, de ha érzem a fájdalmat, mindig segítséget kérek a specialistáktól, akik rendbe tesznek. Ezzel együtt januárban több, mint három hetet ki kellett hagynom, akkor inkább a pszichológusomnál töltöttem több időt. Meditatív állapotba kerültem, kevesebb volt a fizikai munka, inkább a regenerálódással törődtem, de ez is rólam szólt, nem veszett kárba ez az időszak sem. Az Európa-bajnokság igazolta mindezt. Ott aztán tényleg mindent beleadtam, és akárhogyan is van, a riói olimpia óta zsinórban a harmadik világversenyemről hozok haza érmet. Nem dőltem hátra, mert a vébé a nyag cél, de most mégis érzek némi elégedettséget.

Kiss Balázs sportszervezőnek készül, immár az utolsó egyetemi évnél jár, lassan jöhet – akár már a következő szemeszterben – az államvizsga. Balu azonban nem akar megállni, a tanulást folytatni szeretné, a szőnyegen ugyanúgy ott a helye. Önmagáról mondja a sportember: az öreg kakas is még kukorékol… Jól fog az agya, remekül tud összpontosítani, és megnyugtat mindenkit, hogy a budapesti világbajnokságon száz százalékos koncentrációra lesz képes, mert ugye „nemcsak a húszéveseké a világ…”.