Szőnyegről-szőnyegre szabadfogásban
2018-04-13

A válogató versenyek itthon papírforma eredményeket hoztak szabadfogásban. Sajnos – de ezt már Gulyás István mondja, aki hiányolja a legjobbjaink itthoni erős vetélytársait.

  • Beszélhetünk néhány kiváló nemzetközi eredményről, hadd említsem meg rögtön az elején Nagy Mihály remek teljesítményét. Misi Iránban, a Tahti Kupán szerzett bravúros második helyezést – említi a szakember. – Nagyon kevés magyar birkózó állhatott dobogóra ezen a versenyen, utoljára Ritter Árpi győzött ott 1998-ban, ami ugye mostanában történt.

Ukrajna, pontosabban Kijev jelentős állomás volt február végén, majd utána a Dan Kolov emlékverseny következett Szófiában.

  • Az újonnan honosított versenyzőnk, Asarin Roman bronzérmet nyert, Molnár Józsi ötödik lett a hihetetlenül erős mezőnyben. Oroszok, grúzok indultak el, súlycsoportonként három-négy amerikai szerepelt, nagyjából egy Európa-bajnoki szintű mezőnyről beszélhetünk. A bulgáriai verseny nem sikerült jól, három birkózónk vett részt a viadalon, Veréb István, Molnár József és Olejnyik Pavel. Ezek után “kettészakadt” a csapat, mert az U23-asokkal az Andrej Sumunyin-versenyre mentünk el, ahol Asarin Pavel bronzérmet harcolt ki, Juhász Balázs az ötödik helyet csípte el. 

Fontos szakasz következett, még pedig az oroszországi Guszev városában sorra került edzőtábor, ahol 140-en gyakorolhattak – felnőttek, utánpótlás korúak egyaránt. Az ottani lehetőségekről Gulyás István elismerően beszélt:

  • Számos országból érkeztek oda versenyzők, hat szőnyegen tudtunk készülni, van ott uszoda is, rendkívül színvonalas létesítményben gyakoroltrunk. Guszev egyébként Kalinyingrádtól 100 kilométerre található. És akkor folytassuk Kalinyingráddal, ahol részt vettünk egy jó kis versenyen. Remek előkészület volt ez az Európa-bajnokság előtt, hiszen addig már nem lesznek tétmérkőzéseink, a helyezéseket tekintve Nagy Misi és Veréb Pista szerepelt legjobban, hiszen mindketten másodikok lettek, Lukács Norbert, Gulyás Zsombor, Szurovszki Patrik és Olejnyik Pavlo a harmadik helyezést szerezte meg. Ezen a héten Tatán edz szinte a teljes szabadfogású élmezőnyünk, az ifikkel, a juniorokkal, az U23-asokkal és a felnőttekkel, ez összesen harmincfős keretet jelent. Az Eb-re való formába hozásra április 18-án utazunk el Vlagyikavkazba, Észak-Oszétia fővárosába, régebben – 2008-ig – ott is rendszeres vendégek voltunk. Az olimpiai és világbajnok Maharbek Hadarcev épített  egy minden igényt kielégítő sportközpontot. Hadarcev a város egyik fontos vezetője, tagja a dumának, vagyis az orosz parlamentnek, és nem mellesleg rendkívül gazdag ember. Tavaly lett készen a csarnok. Vlagyikavkaz és a dagesztáni Kaszpijszk – a májusi Európa-bajnokság helyszíne - között nagyjából 200 kilométer a távolság. Az Eb előtti két hétben tehát Vlagyikavkazban edzőtáborozunk majd, és onnan utazunk autóbusszal Kaszpijszkba.

Jól hangzik a terv, kemény edzőpartnerekre van kilátás, a szabadfogás is megkezdte a visszaszámlálást az Európa-bajnokságra…