Elindult a világbajnokság visszaszámlálása
2018-01-11

Németh Szilárd azzal kezdte, hogy megköszönte Nenad Lalovicsnak a támogatást a rendezési jog elnyerésében, hiszen 2005 és 2013 után immár harmadszor zajlik majd a Papp László Budapest Sportarénában a sportág összevont, mindhárom szakágnak kiírt világbajnoksága. Hozzátette, a korábbi eredmények és rendezések alapján a magyar birkózás megszolgálta a bizalmat.

„A magyar kormány stratégiai célnak, nemzeti ügynek tartja a sportot, s támogatja többek között a nagy világversenyek szervezését is. A 2024-es olimpiai pályázatunk sikeres lehetett volna, de nem tettünk le arról, hogy egyedül vagy együtt valamikor nyári vagy téli olimpiát rendezzünk” – fogalmazott a sportvezető. Hozzátette, tavaly az EYOF és a vizes vb bizonyította, hogy az ország képes nagy eseményeknek otthont adni, az UWW, az MBSZ és a magyar kormány összefogása pedig most a birkózás legnagyobb seregszemléjén hozza hozzánk.

Németh Szilárd elmondta, száz ország mintegy kétezer vendégét (ebből nyolcszáz sportolót) fogadunk majd, a városmarketing és a turizmus céljai mellett a birkózás régi fényét is vissza szeretnénk állítani. Ennek érdekében a helyszínen megjelenő korábbi klasszisokat (Varga János, Hegedüs Csaba, Kocsis Ferenc), valamint a maiak közül az Európa-bajnok, vb-bronzérmes, olimpiai ötödik Lőrincz Viktort felkérte a vb nagyköveteinek.

Nenad Lalovics üdvözölte a jelenlévő magyar legendákat, s hangsúlyozta, az UWW minden segítséget megad a sikeres lebonyolításhoz. „Úgy gondolom, ez lesz a valaha volt legnagyobb vb, jobbnak kell lennie az előzőnél, de ezt minden évben elmondom a szervezőknek” – mesélte félig tréfásan, félig komolyan. Hozzátette, a magyarok vérében van a birkózás, s a sportág büszke a mieinkre.

Sárfalvi Péter kiemelte, hogy idén a felnőtt vb mellett még egy világverseny, a serdülő Európa-bajnokság is hazánkban zajlik majd. „Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű vb lesz, amelynek teljes sikeréhez kitűnő magyar szereplés kell. Erre jók az esélyek, nekem megadatott, hogy öttusázóként itthon szerepelhettem világbajnokságon, ez pozitív energiákat mozgósított bennem.”

Kulcsár Krisztián a MOB részéről gratulált a magyar birkózás 2017-es eredményeihez, a 11 felnőtt és 24 utánpótlás-éremhez, illetve a vb megszerzéséhez. „A birkózásnak különleges helye van a magyar olimpiai mozgalomban, hiszen 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzérmével a sportági örökranglista negyedik helyén áll. A MOB minden szakmai segítséget megad, hogy felejthetetlen világbajnoksággal gazdagodjunk” – mondta a sportvezető, hozzátéve, tavaly tavaszi megválasztása után az első útja épp egy birkózóversenyre, az újvidéki Eb-re vezetett, ahol nagy magyar sikereknek lehetett tanúja.

A versenyzők nevében Lőrincz Viktor hangsúlyozta, neki 2013-ban már megadatott, hogy hazai vb-szőnyegen szerepeljen, ahol sikerült bronzérmet szereznie, s most sem adná alább: „Az a célom, hogy világbajnok legyek!” Köszönetet mondott a szövetségnek és az edzőknek az ideális felkészülési körülményekért, s reményét fejezte ki, hogy az egész ország a vb mögé áll majd, ő nagykövetként mindenesetre ezért dolgozik majd.

A szövetségi kapitányok közül Sike András (kötöttfogás) elmondta, 1986-ban ő is szerepelt hazai vb-n, ahol szenzációs hangulat uralkodott, hasonlót remél most is. Gulyás István (szabadfogás) kiemelte, hogy itthon általában jobban teljesít a szakág, Ritter Árpád (nők) pedig a legutóbbi, 2013-as egy arany, egy bronz mérlegre mondta, ezt bizony szívesen elfogadná most is.