Újra a reflektorfényben - az év nagy külföldi visszatérői
2017-12-31

Riói mélységek – párizsi csúcs
A londoni olimpia bajnoka, a négyszeres világbajnok Jordan Burroughs a riói játékokon fenékig ürítette a keserű poharat. A 74 kiló szabadfogású világsztárja csak a kilencedik helyet tudta megszerezni a brazil nagyvárosban. 

A párizsi világbajnokság jelentette számára az újjászületést. Először is „túlélte” az első kört a fehérorosz Ali Sabanov ellen (7-5-re nyert ellene), majd két nagy pontkülönbségű győzelemet aratott a döntő felé vezető úton. Ezután lélekteni fontosságú siker következett: 6-5-re verte azt az üzbég Abdurahmanovot, akitől Rióban 4-1-re „lezakózott”. És itt Jordan szárnyakat kapott, amelyeket a fináléban az orosz Cabolov sem tudott levágni. Burroughs 9-6-ra győzött, és addigi három világbajnoki aranyérme mellé gyűjtött egy negyediket is, hadd fényeskedjen neki otthon a vitrinben.

Öt szűk esztendő után a újra a világ tetején
Igazán nem mindennapi ívet írt le Vanesza Kaladzsinszkaja pályafutása. Az 53 kilósok között versenyző fehérorosz birkózó hölgy – egyszer volt, hol nem volt... – 48 kilós korában világbajnok lett 2012-ben. Nohát ez rendjén is van, de a diadalt követően csak szép csendben kínlódgatott, világbajnoki pályafutását tekintve a cseppet sem dicsőséges 25. hely volt a csúcs, még pedig 2014-ben. Erre mit ád a sors, Vanesza Párizsban egy megtáltosodási folyamat tevékeny részeseként nagyon odatatte magát. A világbajnoki döntőben bizony japánt vert, még pedig a címvédő Mukaida Majut. Öt év után állhatott fel újra a dobogó legmagasabb fokára!

A szívós német
A neve: Frank Stabler. A 71 kilósok egyik ásza 2015-ben világbajnoki címmel a tarsolyában zárta az esztendőt, de ez a sokat ígérő ajánlólevél kevésnek bizonyult a riói olimpián a 66 kilogrammosok között. A német legény nem írta be a dicsőségnaplójába az ott szerzett hetedik helyet, a párizsi dicsőséges menetelést viszont annál inkább.

A derék Frank a Bercy-ben búcsúra késztette – többek között - a 2015-ös világbajnok, olimpiai bronzérmes azeri Raszul Csunajevet, majd a végén meglehetősen határozott mozdulattal nyomta oda a pontot az i-re, miután a döntőben 8-3-ra elnadrágolta a kazah Zsadrajevet.