Az akarat diadala – Kiss Balu a vébé dobogóra állt
2017-12-23

A BVSC 98 kilósa volt Tomka Tivadar következő beszélgetőtársa. Balázs 34 éves fejjel újra ott állt a dobogón Párizsban is. 

Újra szárnyalsz, kitart a lendület 2018-ban is?

  • Bízom benne, hogy igen – felelte Balu. – A riói olimpia után gyakorlatilag azért tettem le a voksomat a folytatás mellett, mert elnyertük a világbajnokság megrendezésének a jogát. Ez akkora cél, amiért érdemes folytatni. Tudom, hogy miről van szó, hiszen 2013-ban hazai közönség előtt szerepeltem, és bronzérmet szereztem, bevallom, hogy előttük, a szeretteim, a barátaim előtt, a párom előtt ez a bronz felért egy aranyéremmel. Elképesztő érzés volt. Számos olyan olimpai vagy világbajnoki émesünk van, akinek soha nem adatott meg, hogy hazai rendezésű világversenyen szerepeljen, de nekem megadatott, és ha másodszor is magadatik, akkor az valami csoda lenne. 

Kik a kihívóid idehaza?

  • Jövőre 35 éves leszek, jönnek sorban a fiatalok, idestova több, mint tíz éve le akarnak győzni, de nem sikerült nekik, utoljára 2006-ban Virág Lajostól kaptam ki hazai porondon. Persze tudom, hogy az ellenfeleim egyre erősebbek lesznek, egyre nehezebb a dolgom. A pályafutásom végén tartok, és ha meg tudom ismételni jövőre azt, amit 2017-ben nyújtottam, akkor elégedett leszek.

A sérülések mostanság elkerültek?

  • Amikor azt kérdezik, hogy mi az oka a jó szereplésemnek, akkor – bár ez egy sok tényezős egyenlet – azt mondhatom, azért is, mert a nagyobb sérülések elkerültek, a kisebbek meg úgyis vannak. Talán a legfontosabb, hogy a sors - vagy nevezzük karmának, esetleg szerencsének – erős önkritikát gyakorolt, mert az elmúlt években annyi mindent elvett már tőlem, és érezte, hogy velem kapcsolatban komoly restanciája van. A lényeg, hogy a sors mellém állt. 

A karácsonyi-szilveszter környéki időszak mivel telik?

  • Edzéssel és tanulással. A Testnevelési Egyetemen tanulok, sportmenedzseri – sportszervezői szakra járok, mert aktív pályafutásom befejezése után szeretnék a sport közelében maradni, ezért koptatom nap mint nap az iskolapadot...

A Kiss Balázzsal készült interjú hosszabb változatát meghallgathatják a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában, a december 18-adiki, 21.05-ös kiadásában. Kérem, kattintson a mediaklikk.hu/kossuth oldalra.