Vigyázat! Ez túl jól sikerült!
2017-08-11

Az említett vébé Athénban lesz szeptemberben, de azért még nyúljunk vissza egy kicsit a kontinensviadalhoz:

  • Vártunk érmeket a fiúktól, de a reményeinket kicsit túl is szárnyalták – mondja Struhács György vezető edző. – Az aranyérem nem akármilyen dolog, de akik nem végeztek az első helyen, ők is nagyon jól birkóztak, közel álltak a csúcshoz. Például Bak Gergő a döntőben szoros meccset vívott az orosz Jerohin ellen, és egy kis hiba miatt nem volt esélye a végén, hogy megnyerje az aranymeccset. Takács Pisti a grúz fiútól csak 4-2-re kapott ki, nem jutott a döntőbe, de aztán megszerezte a bronzérmet. A vébén pedig visszavághatnak az ellenfeleiknek. 

A kisebb súlyokban az 50 kilós Kecskeméti Dávidot emelte ki a szakvezető – Dávid az ötödik helyen végzett. 

  • Összességében elégedett vagyok, mert a fiúk léptek egyet felfelé a lépcsőn, amit a vébén lehet folytatni, azután nagyon kemény munka következik, hogy velük kapcsolatban emlegethessük majd a 2024-es olimpiát is.

Szerencsésen jó korosztályról van szó?

  • Tényleg jó korosztály a mostani, de attól még, hogy valaki tehetséges vagy jó adottságokal rendelkezik, mellé kell tenni a kőkemény munkát. Ezek a gyerekek rendkívül komolyan dolgoztak az elmúlt másfél évben, ez biztos. Persze, nem mennek előre a dolgok a klubmunka nélkül, és például ha a két aranyérmesünket, Szőke Alexet és Vátzi Bálintot említem, az ő egyesületeikben, az ESMTK-ban és a Budapesti Honvédban nagyon jó szakmai tevékenység folyik, ezért pedig köszönet jár a klubedzőknek is.

Struhács György úgy véli – a sikerek közepette -, hogy csak akkor lehet jelentősen tovább lépni, ha ezt a társaságot összetartják, és bízik benne, hogy ebből a csapatból mindegyik fiú megmarad a magyar birkózásnak. Ahhoz, hogy felnőtt korukra jó birkózó váljon belőlük, most kell megalapozni a jövőjüket.

  • Nem szabad elveszíteni őket – teszi hozzá nyomatékosan a szakember. – Nagy a felelősségünk, már csak azért is, mert úgy látom, hogy belőlük tudunk egy ütőképes csapatot építeni a jövőben. Ez az időszak, ez az életkor a vízválasztó, figyelnünk kell nagyon, nehogy lemaradjunk.