Már külön készülnek ellene – Alex arany
2017-08-08

A 85 kilós kötöttfogású tehetség ellen öt meccsen mindössze egyetlen pontot csináltak az ellenfelek a szarajevói kadet Európa-bajnokságon. Az előzmények ismeretében ez benne volt a levegőben. E hasábokon néhány nappal ezelőtt már jeleztük, hogy Szőke Alex ellen az idén a különböző versenyeken mindössze három akciópontot tudtak elérni.

  • Százszázalékos készültséggel álltam szőnyegre Szarajevóban – mondta Alex. – Akárcsak a társaim, én is éhes voltam a sikerre, és szerintem ez látszott rajtam, öt meccset nyertem meg, aztán a dobogó tetejére tudtam állni.

Elmondva ez valóban egyszerűen hangzik, de milyen szakmai és lelki “csomaggal” vágtál neki a kontinensbajnokságnak?

  • Foglalkozott velem sportpszichológus is, de a legtöbbet a családomtól, a bátyámtól kaptam, és persze az edzőim is rengeteg tanáccsal láttak el. Általában egy karból mozgatom az ellenfeleimet, és úgy fárasztom el őket, utána karberántást vagy mögé csapást csinálok, aztán a második menetben kar alátételből szoktam fárasztani tovább az embert. 

Az ellenfeid nyilván tudják, hogy ezek a főharci eszközeid, mennyire tudnak felkészülni belőled?

  • Felkészülnek rá, nézik is a meccseimet előtte, mert például amikor az első mérkőzésemen a litván fiúval birkóztam, a következő ellenfelem, az ukrajnai Királyházi nézte, hogy mit birkózom, és próbálta leszorítani a karját az összecsapásunkon, gondolta, így nehezebben tudom megcsinálni az egykart…

De annyira ellenállhatatlan voltál, hogy nem tudtak csinálni ellened szinte semmit, igaz?

  • Hát…igen…

Melyik volt a legrázósabb meccsed az Eb-n?

  • Egy világversenyen nincs olyan, hogy könnyű mérkőzés. Az a legfontosabb, hogy a biztonságra törekedjek, a döntőbeli elllenfelemet, a török Durszunt már megvertem korábban technikai tussal, a grúzt is legyőztem egy nemzetközi versenyen ugyancsak technikai tussal, most pontozással nyertem ellenük. Biztosra kellett mennem. 

Hadd utaljak vissza arra, amit az imént mondtál, már mint, hogy sportpszichológusis segített a lelki felkészülésben. Tehát már 16-17 éves korban kell a pszichológusi segítség? Egyáltalán  mi történik ezeken a beszélgetéseken?

  • Azt mondta a sportpszichológusom, hogy erről ne nagyon beszéljek, mert ezek magán jellegű dolgok, de arról van szó, hogy milyen érzésekkel megyek fel a szőnyegre, hogyan érzem magam a meccsek előtt. Ha szorongsz, akkor valamilyen módon kapcsold ki az agyad, hogy nyugodtan lépj a küzdőtérre.

Neked mi a recepted?

  • Megnéztem a sorsolást, aztán megnéztem az interneten, ki hogyan birkózik, majd bedugtam a hallgatót a fülembe, szólt a zene, és elkezdtem koncentrálni arra, hogyan, milyen taktikával fogok birkózni. Másnap tiszta fejjel tudtam küzdeni.

Milyen zenét hallgatsz ilyenkor?

  • Nagyon szeretem a spanyol zenét, a mai slágereket, például a Despacitó-t, ez abszolút felold engem. 

Mennyire nyom az elvárás terhe, hiszen egy kadet világ- és Európa-bajnoktól mindig csúcsteljesítményre számítanak.

  • Egyáltalán nem nyomaszt, hogy elvárják tőlem az eredményt, de ez nem teher. Egy-egy nemzetközi versenyen mindig úgy birkózom, ahogyan eddig. Ahogyan tudok. 

Szőke Alex a budapesti Baptista Gimnázium és Sportiskola jeles tanulója és még jelesebb sportolója a tizedik osztályba készül, és külön köszöni a pedagógusok bizalmát, segítségét. Ugye, meghálálta?