Elnökségi, nyílt edzés, vb-csapat
2017-08-03

Bevezetőként Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke szólt az egybegyűltekhez, leszögezvén, hogy magyar birkózás múltja (például 29 vb-arany-, 46 ezüst- és 45 bronzérme), jelene (az idei újvidéki Eb nyolc medált hozó diadalmenete), valamint érdekes módon a jövője (a múlt heti kadet Eb történelmi eredménysora) is kötelez a franciaországi jó szereplésre. Komáromi Tibor alelnök, szakmai igazgató kiemelte, hogy főképp a kontinensviadal csapatversenyét megnyerő kötöttfogásúaktól vár dobogós helyezéseket, illetve jelezte, hogy a női csapatból sérülés, műtét miatti lábadozás miatt hiányzik majd két klasszis, Sastin Marianna és Barka Emese.

A szövetségi kapitányok közül előbb Gulyás István mutatta be a három tagú női és az öt főből álló szabadfogású különítményt. Mint mondta, a hölgyeknél elsősorban az idei Eb-2., U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett érhet oda a dobogó közelébe negyedik kiemeltként, illetve Veréb István és Ligeti Dániel számíthat a legtöbbre, előbbi idén bronzérmes lett Újvidéken, pár nappal ezelőtt pedig boldog édesapa. A nyolc tagú kötöttfogású gárdában is akad egy újsütetű apuka, Lőrincz Tamás, aki a csapat nevében beszélt az egybegyűltekhez, leszögezve, hogy a hangulat jó, s mindent megtesznek a kiemelkedő szereplésért. Sike András szakvezető szerint a két Lőrincz-fivér mellett a fél év alatt vb-t és Eb-t nyert Korpási Bálint, valamint a korelnök Kiss Balázs és a nehézsúlyú Lám Bálint lehet ott végelszámolásnál. A kisebb sérülést szenvedett Bácsi Pétert Szabó László pótolja 80 kilóban, de már ő is állt vb- és Eb-dobogón.

Bacsa Péter ügyvezető alelnöke a sajtóeseményen azt is jelezte, hogy a párizsi vb helyszínén magyar standot állít fel az MBSZ (VIDEÓ 1, VIDEÓ 2), amellyel a jövő októberi budapesti világbajnokság népszerűsítése a cél. Hozzátette, a riói olimpiával ellentétben ezúttal három magyar bíró is ott lesz a vb-n, ami komoly sportdiplomáciai sikernek számít, s elejét veheti az esetleges visszásságoknak.

A magyar vb-csapat:

Női birkózás:
55 kg: Galambos Ramóna
60 kg: Sleisz Gabriella
75 kg: Németh Zsanett

Szabadfogás:
61 kg: Molnár József
65 kg: Lukács Norbert
70 kg: Gulyás Zsombor
86 kg: Veréb István
125 kg: Ligeti Dániel

Kötöttfogás:
59 kg: Torba Erik
66 kg: Krasznai Máté
71 kg: Korpási Bálint
75 kg: Lőrincz Tamás
80 kg: Szabó László
85 kg: Lőrincz Viktor
98 kg: Kiss Balázs
130 kg: Lám Bálint

Nemzetközi bírók: Péteri László, Pál Szabolcs, Palásti Tibor