Túl minden idők talán legsikeresebb kadet Európa-bajnokságán
2017-07-31

A hétfő, kedd, szerda történései magyar szemszögből szabadfogású birkózásban:

  • 29 ország, 175 versenyző

A Tóth Gábor és Hatos Gábor vezette 8 fős magyar küldöttség a szarajevói viadalon összesen 13 mérkőzést birkózott, ezekből 4-et megnyert, 9-et elveszített. Az ütközetek során a mieink 67 pontot gyűjtöttek be a szőnyegen, míg rajtuk összesen 80-at csináltak ellenfeleik.

A szakág csapatpontversenyét toronymagasan Oroszország nyerte meg (2. Azerbajdzsán, 3. Törökország, … 13. Magyarország), miután mind az öt felső súlycsoportot megnyerték, valamint még az 50 kilóban is Európa-bajnokot ünnepelhettek. A maradék négy aranyból kettőt Grúzia, egyet-egyet pedig Ukrajna és Görögország nyert meg. A görög Eb-arany kicsit meglepő lehet, ám jobban megnézve az 58 kilós Georgiosz Pilidisz győzelme nem volt meglepő. A fiatal birkózó eddig az összes világversenyen, ahol részt vett, érmet nyert. Tavaly példuál szintén Európa-bajnok volt.


Női birkózásban szerdán, csütörtökön és pénteken is láthattunk magyar érdekeltségű mérkőzéseket:

  • 27 ország, 147 versenyző

Szatmári Zsoltnak és Farkas Gábornak jutott bőven az örömből, hiszen lányaik igencsak kitettek magukért a küzdőtéren. A 7 magyar versenyző 22 mérkőzést birkózott, ebből 15-öt meg is nyert, míg mindössze 7 alkalommal emelhették az ellenfél kezét a magasba. A hölgyek a pontgyártásban sem szerénykedtek, 88-at hajtottak végre a vetélytársakon, ellenben rajtuk csak 67-et tudtak ellenfeleik.

Nem volt nagy meglepetés, hogy ebben a szakágban is Oroszország végzett az élen (2. Ukrajna, 3. Fehéroroszország, 4. MAGYARORSZÁG), annál inkább érdekes, hogy hét döntőből “csak” hármat sikerült megnyerniük a szarajevói Európa-bajnokságon. A többi aranyból kettőt ugye Magyarország nyert, míg kettőt Ukrajna egyet-egyet Azerbajdzsán, Bulgária és Románia.

További érdekesség magyar szempontból, hogy bár kadet női Európa-bajnokságot csak a 2000-es évek óta rendeznek, Magyarország eddigi öt Európa-bajnokából kettő idén hallgathatta meg a magyar himnuszt a dobogó tetején állva. Korábban ezt a fantasztikus élményt Elekes Emese (2016, Stockholm), Galambos Ramóna (2013, Bar) és Dénes Mercédesz (2010, Szarajevó) élhette át ebben a szakágban.


Pénteken, szombaton és vasárnap a kötöttfogású magyarokért szoríhattunk:

  • 36 ország, 209 versenyző

Jutott izgulni, szurkolni és ünnepelni való hétvégére is. Struhács György és Takács Ferenc a klub és az akadémia edzők segítségével úgy összerakták a magyar csapatot, hogy azok alig győzték számolni győzelmeiket. Kötöttfogásban a 10 magyar birkózó 33 mérkőzésen volt érdekelt, amikből 23-at győztesként, 10-et pedig vesztesként tudtak le. A fárasztó összecsapások során a mieink 112 pontot csináltak, rajtuk azonban mindössze csak 76-ot tudtak ellenfeleik.

A remek egyéni teljesítmények a csapatpontverseny végelszámolásánál is megmutatkoztak, hiszen a Struhács-Takács kettős a dobogó harmadik fokán zárta a bosnyák viadalt. Az élen szintén két aranyérmessel (valamint egy ezüst- és három bronzérmessel) végzett Grúzia, míg másodikként három Európa-bajnokkal Oroszország.

Érdekesség, hogy az elmúlt tizenhét évben, azaz a 2000-es években Magyarország mindössze három kadet kötöttfogású Európa-bajnoki címnek örülhetett. Név szerint Kiss Balázsénak (2000, Pozsony), Fodor Zoltánénak (2002, Odessza) és Hlavati Dánielének (2007, Varsó). Az idei válogatott rögtön három döntőssel is büszkélkedhet, akik közül ketten meg is nyerték az aranyat.

A két újdonsült Európa-bajnok teljesítménye egész évben fantasztikus volt. Szőke Alex példuál az összes felkészítő nemzetközi versenyén aranyérmes volt, ráadásul úgy, hogy ellenfelei csak három akciópontot tudtak rajta csinálni a viadalok során. A 100 kilogrammos Vátzi Bálint sem szerénykedhet, Szarajevóban egyetlen egy pontot értek el ellene riválsai, és az az egyetlen is egy passzív birkózás miatti intés volt a török elleni döntőben.

A 2017. évi szarajevói kadet Európa-bajnokságon mindent egy kalap alá véve:

  • 25 magyar birkózó
  • 68 mérkőzés: 42 győztes, 26 vesztes
  • 267 akciópont magyar részről, 223 az ellenfelek részéről

És amire ez elegendő volt:

  • 4 Európa-bajnoki cím
  • 1 ezüstérem
  • 3 bronzérem
  • 2 ötödik helyezés