Májusban serdülő Európa-bajnokság Belgrádban
2017-02-16

Az előzetes tervek szerint a serdülő Európa-bajnokság teljesen más súlycsoportokban lesz megrendezve, mint a hazai versenyrendszerben szereplő kategóriák és mivel Magyarországon a 2017-es év első féléve a kötöttfogású versenyeké, így a szövetség úgy döntött, hogy az Európa-bajnokságot megelőző hónapban, április 8-9-én válogatót ír ki a korosztály mindhárom szakágának. Az Eb-súlycsoportokan zajló mérkőzésekre a budapesti Körcsarnokban kerül majd sor kötöttfogásban április 8-án, szombaton, míg szabadfogásban és női birkózásban április 9-én, vasárnap.

Mivel az Európa-bajnokságon a tervek szerint egy súlycsoportban egy nemzetből akár két versenyző is indulhat, így a válogató első két helyezettje vívja ki az indulási jogot. Közülük a részvételi költségeket az első számú embernek a szövetség, a második számú birkózónak azonban az egyesülete költségén utazhat az Európa-bajnokságra.

Fontos tudni való, hogy aki április 8-án, kötöttfogásban kvalifikálta magát a megmérettetésre, az vasárnap szabadfogásban már nem állhat rajthoz. A versenyeken a 2002-2003-ban születettek, valamint a 2004-ben születettek külön, szülői engedéllyel vehetnek részt. A hivatalos versenykiírás későbbi időpontban kerül fel az MBSZ honlapjára.

A kvalifikált versenyzőknek automatikusan kötelező részt venni a közeljövőben esedékes három napos központi edzőtáborokban és az Európa-bajnokságot megelőző héten a felkészítő edzőtáborban is. Iskolai igazolásért az érintett versenyzőknek a szövetséget kell majd felkeresni a birkszov@elender.hu e-mail címen.

Az Európa-bajnokságon helyezést elért versenyzők utána  Gymnasiade-val megegyező olimpiai pontokat kapják az adott egyesületek: 1. helyezett: 21 pont, 2. helyezett: 15 pont, 3. helyezett: 12 pont, 5. helyezett: 6 pont.