Fontos események előtt – ülést tartott a szövetség elnöksége
2017-02-13

Egy szomorú esemény adta az aktualitását annak a keretorvosi állásfoglalásnak, amelyet hamarosan közzé teszünk honlapunkon is. Mint értesülhettünk róla, január végén tragikus hirtelenséggel elhunyt Rózsa György, a Ferencváros 17 esztendős reménysége. Edzés közben lett rosszul, kórházba szállították, de már nem tudtak segíteni rajta. Semmi előzetes jel nem utalt arra, hogy a fiatal reménységgel tragédia történhet. A szomorú esemény indította az elnökséget arra, hogy sokkal alaposabb sportorvosi vizsgálatot tegyen kötelezővé, és ezzel összefügésben szigorúbb feltételekhez kösse a versenyzői engedélyek kiadását. 

A Magyar Birkózó Szövetség, és egyben a hazai birkózó társadalom is régi adósságát törleszti akkor, amikor az elnökség egyhangúlag  döntött arról, hogy az országos bajnokságunkon indulhasson minden magyar állampolgárságú versenyző függetlenül attól, hogy hová sodorta a történelem vihara. Ez már ebben az évben így történik majd. A feltételeket a Szakmai Bizottság elfogadta. Németh Szilárd, az MBSZ elnöke különösen fontosnak tartja a kérdést. Az a célunk, hogy nyissunk a határon túli magyar lakta területek felé, ne zárjuk ki az ott élő, ott tanuló, és magukat magyarnak valló birkózókat a versenyrendszerünkben való részvételből. Ha a múltban kutakodunk, rögvest rálelhetünk az olimpiai bajnok Keresztes Lajos példájára, aki még több sikert ért volna el a magyar birkózósportban, amennyiben élhetett volna egyfajta hasonló lehetőséggel. Hasonló példákkal szolgálhatunk még, például felidézhetjük a marosvásárhelyi Simon László esetét, pályafutását, aki Románia színeiben lett világbajnok, továbbá 1976-ban, a montreali olimpián szerzett bronzérmet, és nem kínálták fel neki a lehetőséget, hogy választhasson a nyitás politikája jegyében.  

Az idei esztendő két hazai rendezésű nagy versenye lesz a Magyar Nagydíj Polyák Imre Emlékverseny és az U23-as Európa-bajnokság. Mindkét márciusi eseménynek Szombathely ad otthont. Bacsa Péter ügyvezető alelnök kiemelte, hogy a Nagydíjra most a tavalyinál többen neveztek.

Elhangzott az elnökségi ülésen az is, hogy a Kozma István Nemzeti Birkózó Akadémia alapítványi formában működik majd. Ősszel indul a nulladik évfolyam, amelynek a feltételrendszere kidolgozás alatt van. 

A KSF elosztásával kapcsolatban az elnökség külön kiemelte: a tervek szerint a központi anyagi források szétosztásánál nyomni fog a latban az is, hogy melyik klub hány versenyzővel vesz részt a régiós edzőtáborokba, illetve az akadémiai jelentkezések is részét képezhetik majd az elosztási elveknek.