Cikk keresés:    

Világversenyes érmesek a strandbirkózó mezőnyben

2020. 07. 17., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: MOB, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Miután a strandbirkózás bekerült az 2022-es és az 2026-os ifjúsági olimpia programjába, s a nemzetközi szövetség (UWW) szándékai szerint a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon bemutató sportágként lehet ott, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) gyorsan reagálva megszervezte a maga országos bajnoki sorozatát. A premierre július 18-án, szombaton Esztergom-Kertvárosban, az Öböl Music Beachen kerül sor, augusztus elsején Balatonfüreden, augusztus 15-én pedig a budakalászi Lupa Beachen találkozik a mezőny.

Mivel márciusban a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag leállt a sport-, így a birkózóélet is, a versenyzők szinte ki vannak éhezve a megméretésekre, ennek is köszönhetően három korcsoportban (U14, U18, felnőtt) 213 nevezés érkezett a sorozat első állomására. Ezen kívül a megemelt olimpiai pontok és a jelentős pénzdíjazás (a felnőtteknél 100 ezer forint jár az arany-, 60 ezer az ezüst- és 40 ezer a bronzérmeseknek) is segítette az aktivitást. S nem csak a sportágon belül, hiszen információink szerint ob-érmes bokszolók, szumósok és egyéb küzdősportokat űzők is jelentkeztek.

Ami a birkózókat illeti, nagy örömünkre számos világversenyes érmes kiválóság lát fantáziát az újszerű megméretésben. A nőknél több válogatott mellett a tavalyi Strandvilágjátékokon ebben a szakágban ezüstérmes, a szőnyegen Eb-2., U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett, az Eb-3., s szintén U23-as Eb-győztes Galambos Ramóna, valamint az ifjúsági olimpiai és junior Eb-2. Szél Anna is indul. A férfiaknál a tágabb Lévai családot képviseli az idei Eb-ezüstérmes, U23-as Eb-győztes Lévai Zoltán, a junior Eb-1. Lévai Tamás, a szlovák színekben Eb-győztes Lévai István, ott lesz a homokon a tavalyi Európai Játékokon 2., Eb-3. Torba Erik is.

Igazán színvonalas küzdelmekre van tehát kilátás az Öböl Music Beachen (Esztergom-Kertváros, Bocskai köz 2.), ahová szeretettel várjuk a sajtó képviselőit is. A versenykiírás alapján az U14-esek 10, az U18-asok 15, a felnőttek pedig 17 órától lépnek a homokra.